ISHRANOM SPREČITE DALJI RAZOJ OSTEOPOROZE: Izbor namirnica u velikoj meri utiče na zdravlje kostiju (JELOVNIK)

V. N.

02. 07. 2022. u 18:50

JEDAN od najboljih načina da sprečite osteoporozu ili ublažite bolest koja je već počela da se razvija jeste planiranje odgovarajućeg jelovnika.

Foto Shutterstock

Jer, da bi skelet ostao čvrst i zdrav, potreban je unos važnih hranljivih materija, što inače važi za svako tkivo u ljudskom telu.

Sastavljanje plana ishrane radi održavanja jačine kostiju je i te kako moguće, a to zahteva i smanjenje ili izbacivanje određenih namirnica koje samo pogoršavaju trenutnu situaciju.

Osnovno pravilo jelovnika za sprečavanje daljeg razvoja osteoporoze je - ništa bez kalcijuma. Ovaj mineral je ključan za građenje samih kostiju, sprečavajući gubitak koštane mase i osteoporotične frakture kod starijih ljudi. Kalcijuma ima najviše u mleku i mlečnim proizvodima, a takođe je prisutan i u brokoliju i kelju.

Ugradnja kalcijuma u kosti se dodatno olakšava konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin K. Postoje dva tipa ovog vitamina: K1 i K2. Oba su podjednako važna za prevenciju osteoporotičnih fraktura, naglog gubitka koštane mase kod starijih osoba i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka kostiju. Vitamin K se nalazi uglavnom u zelenom povrću, siru i jogurtu.

Foto Shutterstock

Treći ključan hranljivi element u ovoj ishrani je vitamin D. Zanimljivo je da vitamin D nije pravi vitamin, jer ga naše telo, za razliku od nutrijenata iz te grupe, može samostalno stvoriti kada je naša koža izložena sunčevoj svetlosti. Veoma malo namirnica sadrži veće količine vitamina D, a uglavnom je to meso ribe.

Osim navedenog, istraživanja su više puta pokazala da i unos svežeg povrća i voća pozitivno utiče na zdravlje naših kostiju.

Izbegavajte namirnice sa previše šećera, preslanu hranu, alkohol, pušenje i previše kafe.

* * * * * * * *

Ponedeljak

Doručak: 150 g punomasnog sira, bareno jaje i kriška hleba

Užina: jagode

Ručak: riblja čorba i krompir salata

Večera: krem-čorba od brokolija i piletine sa kašikom pavlake

Foto Shutterstock

* * * * * * * *

Utorak

Doručak: jogurt sa pahuljicama i orasima, kašika meda

Užina: kriška kačkavalja i malo maslina

Ručak: riblji file sa blitvom i dinstanom šargarepom, kriška hleba

Večera: gibanica i šolja kefira

* * * * * * * *

Sreda

Doručak: kajgana od tri jaja, kriška sira i paradajz salata

Užina: trešnje

Foto: Profimedia

Ručak: krmenadla i mladi luk, kriška hleba

Večera: boranija zapečena sa sirom

* * * * * * * *

Četvrtak

Doručak: integralna testenina sa mladim sirom i maslinovim uljem, začinjena po ukusu

Užina: višnje

Foto: Free Images Pixabay

Ručak: riba po izboru sa varivom od prokelja i krompira

Večera: parče domaće pice i šolja kefira

* * * * * * * *

Petak

Doručak: dva barena jaja, čaša kiselog mleka, integralni hleb

Užina: jagode

Foto: Free Images Pixabay

Ručak: spanać s piletinom na žaru

Večera: pastrmka na žaru, zelena salata i kriška hleba

Pogledajte više