PREPOZNAJTE SUMNJIVI MLADEŽ: Maligne promene na koži su posledica nekontrolisanog sunčanja

I. K.

07. 07. 2022. u 10:50

NEDAVNA akcija besplatnih dermatoloških pregleda širom Srbije pokazala je da od 100 pregledanih pacijenata bar jedan ima neku vrstu karcinoma kože.

Foto Shutterstock

Ova akcija, sprovedena pod parolom "Nije do godina već do UV zračenja", imala je za cilj i da ukaže da veliki broj kanceroznih promena na koži nastaje kao posledica nekontrolisanog sunčanja, a prvi simptom je vrlo često izmenjen mladež.

Doktor Lana Ćirković, dermatolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da svaka nova promena na koži ili promena već postojećih mladeža treba da bude razlog da se javimo lekaru:

- Znak upozorenja treba da budu i crvenilo, svrab, bol, nestajanje mladeža, pojava kraste ili krvarenja na već postojećim mladežima.

Kada je o najfatalnijem raku kože reč - melanomu, naša sagovornica kaže da on najčešće nastaje na novom mestu, ali u 30 odsto slučajeva može nastati i na već ranije prisutnom mladežu.

Pregled obavezno jednom godišnje

- Promene na koži koje se smatraju sumnjivim su asimetrične promene nepravilnog oblika, promena boje mladeža ili neujednačena pigmentacija, nepravilne ivice mladeža, odnosno "nareckane" prema okolnoj koži - kaže dr Ćirković.

- U sumnjive deformacije ubrajaju se i promene koje su veće od šest milimetara, kao i rast mladeža u visinu.

Zaštita od sunca odgovarajućom garderobom, šeširima i preparatima najsigurniji su način prevencije melanoma kože, kao i drugih malignih promena. Redovni pregledi mladeža jednom godišnje se savetuje svima, a osobama sa rizikom i češće.

BONUS VIDEO  - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pogledajte više