POVRAĆANJE I DIJAREJA MASOVNO MUČE NAJMLAĐE: Kod pedijatra svaki drugi pacijent traži pomoć zbog stomačne viroze

I. K.

18. 06. 2022. u 09:50

SVAKO drugo dete kod pedijatra ovih dana dolazi sa mučninom, povraćanjem, dijarejom i bolovima u stomaku.

Foto Shutterstock

Za lekare je to u ovo doba godine, kada vladaju stomačne viroze - očekivano. One su počele da se šire u vreme rekreativne nastave i ekskurzija, da bi sada "đačke epidemije" dostigle vrhunac. Iako su simptomi često dramatični i uplaše roditelje, pedijatri tvrde da tegobe prolaze za dva do tri dana uz simptomsku terapiju. Samo bi u slučaju odsustva mokrenja i pospanosti deteta uz pojavu temperature trebalo potražiti pomoć lekara.

Doktor Danijela Velinov, iz Doma zdravlja Vranje, kaže da stomačna viroza počinje povraćanjem, a zatim sledi i pojava drugih simptoma:

- Stomačne viroze se šire jako brzo i kod inficiranog deteta će se već za osam do 10 sati pojaviti tegobe. Posle povraćanja sledi pojava proliva. Poziv na stolicu je vrlo čest.

Ono zbog čega se roditelji najviše uplaše su jaki bolovi u stomaku nastali usled gasova, pa se dete neretko dramatično žali na njih.

Naša sagovornica kaže da u slučaju stomačne viroze nema konkretnog leka:

- Osnovno je nadoknada tečnosti oralnim rastvorima za hidrataciju iz apoteke. Bebe od pola godine bi trebalo pojiti njima na svaka dva sata. Neophodno je i da se prati da li dete normalno mokri, da li je pospano, ima li temperaturu i da li je dobro orijentisano.

Ukoliko dete slabo mokri, pospano je i povišena mu je telesna temperatura, to je jasan znak da je neophodan odlazak lekaru, poručuje dr Velinov. To su, kaže, jasni znaci da je došlo do dehidracije.

Foto Shutterstock

U ambulantama za odrasle broj onih koji se javljaju zbog problema sa stomakom je manji nego kod školskih lekara.

- Od četrdesetak pacijenata koliko pregledam u smeni njih dvoje u proseku ima stomačnu virozu - kaže dr Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara.
Doktor Joković navodi da probleme sa stomakom ne uzrokuju samo virusi već i bakterije:

- Ako je dijareja virusnog porekla, prvo dominira mučnina, a zatim povraćanje i potom lako povećana temperatura, malaksalost i na kraju više od pet-šest tečnih stolica. Ove tegobe teško podnose stare i iznemogle osobe zbog brzog gubitka elektrolita i dehidracije, kao i pada pritiska. Bolest uglavnom prolazi za dva do tri dana.

U slučaju kada je uzročnik proliva bakterija, klinička slika je teža, kaže dr Joković:

- Ova vrsta infekcije je praćena jezom, drhtavicom, povišenom temperaturom, a u zavisnosti od vrste bakterije može da se javi i krv u stolici, bolni nagon za pražnjenje sa osećajem nedovoljnog pražnjenja creva ili zelenožutim stolicama.

Da bi se problem sa tečnim stolicama i povraćanjem pravilno lečio važno je da se pije dosta tečnosti, upućuju naši sagovornici. Oni preporučuju rastvore za oralnu rehidraciju, mineralnu vodu, gorke čajeve i supe iz kesice. Nikako ne bi trebalo da se pije velika količina tečnosti odjednom, već više puta u manjim gutljajima. Drugo pravilo je ishrana namirnicama koje sadrže manje vlakana, kao što su pirinač, pečeni ili bareni krompir, pečena jabuka, banana, hleb, a od mesa piletina bez kožice.

Rastvori za rehidrataciju

RASTVORI za rehidrataciju dostupni su u svakoj apoteci. Za najmlađe namenjeni su oni sa ukusom raznog voća radi boljeg ukusa, a cena rastvora po kesici kreće se od 60 do 200 dinara.

Pogledajte više