RANO OTKRIĆE, BOLJA PROGNOZA: Od tipa karcinoma pluća i stadijuma zavisi da li će biti otklonjen operativno

V. N.

17. 06. 2022. u 11:00

JEDAN od nažalost česti arcinoma je karcinom pluća. U zavisnosti o kojoj se vrsti tumora radi i u kojoj fazi je otkriven, zavisi i kako će da se sprovodi lečenje i kojsa će terapia da se koristi.

Foto Shutterstock

Prema rečima  dr Tatjane Radosavljević, pulmologa, hirurško lečenje karcinoma bronha zavisi najpre od vrste tumora, pošto se mikroćelijski karcinom pluća ne operiše, zbog samog tipa i biološkog ponašanja.

- Teoretski je i kod ovog tipa moguća operacija samo ako se otkrije u vrlo ranoj fazi, što se jako retko dešava. Ostali patohistološki tipovi karcinoma pluća, tzv. nemikrocelularni se operišu ako su u prvom i drugom stadijumu, odnosno ako nisu veliki i ako se nisu proširili u okolne strukture i nemaju metastaza - objašnjava dr Radosavljević.

S obzirom na to da karcinom pluća može da raste u plućima a da pacijent nema nikakve tegobe, broj ovakvih pacijenata nije veliki.

Foto: Predrag Mitić

Dr Tatjana Radosavljević

- Ponekad se najpre daje citostatska terapija, pa se potom može pristupiti operaciji, ako se karcinom pluća smanjio dovoljno. O tome odluku donose konzilijumi lekara, čiji su članovi pulmolog, grudni hirurg i patolog - kaže naša sagovorenica.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pogledajte više