OČEKUJEMO DUPLO VIŠE DECE SA DIJABETESOM: Lekari upozoravaju na drastičan porast obolelih od dijabetesa tipa 1

I. Kovačić

15. 06. 2022. u 19:50

BROJ dece sa šećernom bolešću (dijabetes tipa 1) iz godine u godinu raste u celom svetu.

Foto: Free Images Pixabay

Srbija je pre samo tri decenije važila za zemlju sa niskom stopom učestalosti ove bolesti, a sada smo već zemlja sa srednje ka visokom riziku. Tokom osamdesetih godina prošlog veka, u Srbiji je na 100.000 dečaka i devojčica obolevalo njih sedam-osam, a sada 11 do 12. To praktično znači da se dijabetes tipa 1 kod dece do 19 godina u toku jedne godine ustanovi kod čak 170 mališana. Lekare posebno zabrinjava činjenica naglog porasta broja novoobolelih tokom proteklih 12 meseci, što je, kako tvrde, u velikoj meri povezano sa pandemijom kovida.

U intervjuu za "Novosti" dr Katarina Mitrović, endokrinolg Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" kaže da se, ako se ovakav trend rasta novoobelelih nastavi, očekuje dvostruki porast učestalosti u odnosu na prethodnu godinu:

- Do sada, brojni dokazi potvrđuju da pojava dijebetesa kod dece ima autoimunsku prirodu.

Oko 80 do 90 odsto mališana sa novootkrivenom šećernom bolešću ima antitela na ćelije pankreasnih ostrvaca. U prilog autoimunske etiologije govori i činjenica veće udruženosti drugih autoimunskih bolesti kao što je Hašimotov tiroiditis, celijačna bolest, reumatoidni artritis i druge.

Foto Privatna arhiva

Dr Katarina Mitrović

Koji su ostali uzroci?

- Drugi potencijalni činioci su faktori okoline, na šta ukazuje porast incidencije dijabetesa tokom poslednjih decenija, posebno kod mlađe dece. Ovi činioci obuhvataju infekcije, toksine, specifične nutritivne materije, kao i ulogu emocijalnih stresnih reakcija. Poznato je da virusi mogu da dovedu do direktnog oštećenja insulin-produkujućih ćelija pankreasa ili da pokrenu autoimunsku reakciju. Tako smo svedoci izrazitog porasta broja obolelih od dijabetesa kod dece koja su nekoliko meseci pre ili čak u vreme dijagnoze dijabetesa imala kovid infekciju. Kakav je mehanizam kojim virus SARS KoV-2 izaziva nastanak dijabetesa kod dece još nije poznato, a odgovor na ovo pitanje daće brojna istraživanja, koja su u toku.

Sa koliko godina deca najčešće ispoljavaju ovo obolenje?

- Dijabetes melitus se može dijagnostikovati već po rođenju kod novorođenčeta i tada govorimo o neonatalnom dijabetesu. Ovaj redak oblik dijabetesa je najčešće prolazan i spontano se povlači posle nekoliko meseci. Ukoliko i dalje opstaje, govorimo o trajnom obliku, odnosno o dijabetesu melitusu tipa 1. Najmlađe dete kod kojeg je u Institutu dijagnostikovan dijabetes tipa 1 imalo je 12 meseci. Nažalost, poslednjih godina se dijagnostikuje sve veći broj veoma male dece uzrasta od dva do pet godina.

Da li je dijabetes teži što se ranije otkrije?

- Kada dijagnostikujete dijabetes kod deteta koje ima samo dve godine, koje je tek propričalo, koje ne zna da vam objasni da li ima neke tegobe i kome nije jasno zašto ga stalno bockaju i brinu se koliki je šećer, jasno vam je da je detetu i njegovim roditeljima najteže. Čekaju ih decenije borbe za očuvanje zdravlja. Na svu sreću, skoro sva deca su u vreme dijagnostikovanja dijabetesa zdrava, tako da im govorimo da je dijabetes stanje povišenog šećera u krvi, koji se veoma uspešno primenom insulina i svih drugih mera može držati u okvirima normalnih vrednosti i time izbeći razvoj komplikacija.

Foto: Free Images Pixabay

Koliko se u dečjem uzrastu može uspešno držati dobar nivo šećera?

- Držati glikemije u opsegu željenih vrednosti je veliki izazov, kako za roditelje, tako i za zdravstvene radnike. I pored toga što su deca mlađeg uzrasta najčešće veoma disciplinovana i rade sve što im roditelji savetuju, često se dešava da nivoi šećera variraju. Razlozi za to su brojni. Malo dete je po prirodi fizički veoma aktivno i ta aktivnost je često iznenadna i neplanirana. Osim toga, apetit je često slabiji i predviđeni obrok ne pojedu u celini. Sve to utiče na odluku koliku dozu insulina dete treba da dobije, što ponekad bude premalo ili previše.

A kod starije dece?

- Kod dece starijeg uzrasta su drugi problemi. Period pubertetskog rasta i razvoja je veoma buran za svu decu, pa i za decu sa dijabetesom. Hormon rasta i polni hormoni koji se u ovom uzrastu intenzivno luče suprotstavljaju se delovanju insulina i podižu nivo šećera u krvi. Potrebe za insulinom su najveće u periodu puberteta, što predstavlja veliki izazov u uspostavljanju dobre glikemijske kontrole. Osim toga, tinejdžeri teško prihvataju saznanje da imaju dijabetes. Zbog toga pojedini izbegavaju merenje, izostavljaju doze insulina, svesno prave prekršaje u ishrani, što neminovno dovodi do loše glikemijske kontrole.

Kod odraslih, tek što im se postavi dijagnoza dijabetes tipa 2, oni već ispoljavaju bar tri komplikacije ove bolesti, kakav je slučaj sa decom?

- Za razliku od odraslih, u vreme dijagnostikovanja dijabetesa, deca na svu sreću nemaju nikakve komplikacije ove bolesti. Razlog zbog čega je tako jeste činjenica da su hiperglikemije kod dece pre dijagnostikovanja dijabetesa najčešće trajale dve do tri nedelje, što je kratak vremenski period za razvoj komplikacija. Nažalost, kao i odrasli, i deca mogu imati komplikacije ove bolesti, i to najčešće ukoliko je metabolička kontrola bolesti duži vremenski period nezadovoljavajuća.

Foto Arhiva

Da li deca obolela od dijabetesa imaju svu savremenu terapiju?

- Lečenje dece sa dijabetesom melitusom u Srbiji je u potpunosti o trošku zdravstvenog osiguranja. Već duži niz godina deca sa šećernom bolešću u Srbiji imaju mogućnost da koriste najsavremeniji vid lečenja i nadzora glikemija pomoću insulinske pumpe i senzora.

Kontrola

Koje su ciljne vrednosti šećera kod dijabetesa tipa 1?

- Prema preporukama Međunarodnog udruženja za lečenje dece i adolescenata sa dijabetesom (ISPAD), željene glikemije pre obroka su od četiri do sedam milimola po litru krvi, a sat i po posle obroka do devet. Osim toga, vrednost tromesečnog šećera (HbA1c) ne bi trebalo da bude veća od sedam procenata. Ako su rezultati kod deteta sa dijabetesom u okvirima preporučenih, možemo da kažemo da je metabolička kontrola dijabetesa zadovoljavajuća.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pogledajte više