ČUDOTVORNA MOĆ ZOVE: Kako napraviti losion za osetljivu kožu

V. N.

26. 05. 2022. u 14:50

ČAJ od listova i cvetova zove narodna medicina preporučuje za čišćenje krvi, izlučivanje prekomerno nakupljene vode u organizmu, lečenje reumatizma, šećerne bolesti, tuberkuloze, bronhitisa, šarlaha, kašlja, kijavice, gripa, prehlade...

Foto Shutterstock

To je razlog i zašto se odomaćila izjava da zova "spira bolesti", jer ona vrlo efikasno podstiče znojenje i mokrenje, pa se kroz taj proces izbacuju sve štetne materije iz organizma. I naučno je potvrđeno da zova ima zaštitni efekat od stvaranja naslaga na zdovima krvnih sudova.

Nemački Centar za istraživanje hrane u Karlsruheu došao je do saznanja da antocijanini iz zove imaju čak veću antioksidativnu sposobnost od vitamina C i vitamina E.

Foto: Free Images Pixabay

 

Na osnovu studija na austrijskom Univerzitetu u Gracu otkriveno je da ekstrakt zove smanjuje oksidaciju lipoproteina niske gustoće (LDL) holesterola. Oksidacija LDL holesterola dovodi do stvaranja naslaga na krvnim sudovima, što uzrokuje nastanak ateroskleroze. Dakle, zova je korisno prirodno sredstvo za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

Zrele bobice zove takođe imaju svoja lekovita svojstva. One su izuzetno bogat izvor vitamina B, potrebnog za pravilan rad nervnog sistema. Od njih se kuva sok, kompot ili džem, jer se ne jedu u svežem stanju. Sok od zovinih bobica se preporučuje za lečenje neuralgije živca trigeminusa, nesanice i stomačnih grčeva.

Foto: Free Images Pixabay

Lonsion za osetljivu kožu

LOSION od cvetova zove je dobar izbor za osetljivu kožu. Pravi se tako što sa dve šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cveta zove i poklopite. Kada se ohladi, procedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru. Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvežava osetljivu kožu.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pogledajte više