ZELENO DA POJAČATE KRVNU SLIKU: Režim idealan za anemične, ali i osobe sa viškom kilograma

V. N.

15. 05. 2022. u 14:50

VIŠAK kilograma i malokrvnost su često udruženi. Organizam je opterećen "praznim" kalorijama koje stvaraju masne naslage, a telo ne dobija nutrijente koji mogu da poboljšaju vrednosti gvožđa u krvi. Zato se onima koji pate od gojaznosti i anemije preporučuje zelena dijeta.

Foto Shutterstock

Na trpezi bi za svaki obrok trebalo da se nađe nešto od zelenog voća i povrća - kelj, kupus, prokelj, brokoli, spanać, blitva, krastavac, zelena salata, grašak, zelene paprike, rukola, endivija, lišće celera, tikvice, zelene jabuke, kivi...

Zelena boja namirnica odgovara jetri i žučnoj kesi. Povećano konzumiranje prirodnih proizvoda zelene boje značajno poboljšava rad ova dva organa i dovodi do njihove regeneracije. Po domino efektu - dolazi i do poboljšanja varenja, rada creva, bubrega i, naravno, krvne slike.

Količine zelenih namirnica nisu ograničene, a najbolje je da se konzumiraju u svežem obliku ili kuvane na pari.

Ova dijeta uključuje i integralne žitarice i sve vrste manje masnog mesa. Preporučuje se i redovan unos tečnosti, ali se prati osećaj žeđi. Dakle, nema nalivanja vodom jer je voće i povrće rezervoar kvalitetne tečnosti, pa bi dodavanje vode bilo neprijatno.

Preporuka je da ovu dijetu držite mesec dana, po potrebi možete i duže jer nije restriktivna.

Ponedeljak

Foto: Depozitfoto

 

Doručak: tanjir palente sa par listova blitve, spanaća ili koprive, čaša kiselog mleka

Užina: dva krastavca

Ručak: ćureća prsa sa spanaćem, integralni hleb

Večera: 100 g tunjevine u salati sa rukolom i krastavcem

Utorak

Foto: Free Images Pixabay

Doručak: kajgana sa par listova blitve, spanaća ili koprive, čaša kiselog mleka, intergalni hleb

Užina: kivi

Ručak: grašak sa piletinom

Večera: krem čorba od brokolija sa sitno seckanim mladim lukom i malo slanog suncokreta, kašika pavlake

Sreda

Foto: Free Images Pixabay

 

Doručak: tikvice pohovane u rerni, zelena salata i šolja jogurta

Užina: zelena jabuka

Ručak: kelj sa mesom po izboru, mladi luk i integralni hleb

Večera: pastrmka na žaru i krompir sa blitvom

Četvrtak

Doručak: dva barena jaja, integralni hleb i salata od krastavca

Užina: salata od rukole, paradajza, mladog luka i nemasnog sira

Ručak: riba po izboru sa barenim prokeljom

Foto: Free Images Pixabay

Večera: pita sa zeljem

Petak

Doručak: tanjir palente sa par listova blitve, spanaća ili koprive, čaša kiselog mleka

Užina: šaka oraha i manja zelena jabuka

Foto Shutterstock

Ručak: spanać sa piletinom na žaru

Večera: miks zelenih salata i tunjevina

Pogledajte više