I GLAVOBOLJA ZBOG NEAKTIVNOSTI: Rešite se bolova u vratu vežbanjem

V. N.

07. 05. 2022. u 09:50

ČAK trećina odraslih širom planete pati usled povremenih ili hroničnih bolova u vratu, pokazuju istraživanja. Kao najdominantniji uzroci navode se predugo sedenje i često zauzimanje nekog prinudnog položaja. Bez obzira na to što bolovi u vratu uglavnom ne zahtevaju nikakvu hitnu, ni ozbiljnu intervenciju, ipak je poželjan lekarski pregled.

Foto Shutterstock

Bolovi u vratu mogu da budu i uzrok pojave glavobolja. Te glavobolje se nazivaju cervikogene i mogu da budu blage, srednje, ali i jake. Obično boli jedna strana glave, a ponekad su praćene mučninom.

Bilo da je po savetu lekara ili je primenjujete na svoju ruku, najefikasnija terapija protiv bolova u vratu jesu vežbe kojima se jačaju vratni mišići. One pomažu u boljem držanju položaja vrata, a istovremeno se i bolje prokrvljuju sve vratne strukture, a to je ključno za eliminaciju bola.

Ovo je nekoliko jednostavnih vežbi kojim možete da pobedite sindrom bolnog vrata. Vežbe bi trebalo da praktikujete bar jednom, a idealno bi bilo tri puta dnevno. Tako ćete na najbrži mogući način da ostetite njihov benefit.

Prva vežba

Ruke stavite iza vrata i masirajte vratne mišiće u kružnim pokretima dva do tri minuta. To će pomoći mišićima da se opuste i pripreme za sledeće vežbe.

Druga vežba

Lagano okrenite glavu na levu, a zatim na desnu stranu. Pokrete izvodite veoma lagano i polako, kako ne biste povredili vrat. Uradite deset ponavljanja za svaku stranu.

Treća vežba

Lagano naginjite glavu napred i nazad. Takođe uradite po deset ponavljanja.

Četvrta vežba

Spustite bradu što više ka grudima, a zatim počnite da okrećete glavu u smeru kazaljke na satu. Zatim uradite rotaciju u suprotnom smeru. Uradite po pet ponavljanja za svaku stranu.

Istezanje

Nakon što ste završili sve četiri vežbe, trebalo bi da istegnete mišiće vrata. Stavite ruke ispred sebe na sto, kao da ste u školi. Leđa su ispravljena. Polako spuštajte glavu ka stolu sve dok ne dodirnete ruke. Osetićete prijatnu napetost u kičmi. Zatim, levu ruku savijte u laktu i stavite je na levu stranu vrata. Šaka treba da je između lopatica. Nagnite glavu na desnu stranu, veoma lagano, što više možete. Zatvorite oči, osetite prijatnu napetost mišića. Zadržite položaj pet do osam sekundi. Zatim uradite sve to isto sa desnom rukom, na drugu stranu.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pogledajte više