U TRUDNOĆI SE LEČI I BLAGA HIPERTENZIJA: Najnovija studija - lekovi za krvni pritisak ne ugrožavaju rast nerođene bebe

V. N.

08. 05. 2022. u 09:50

ČAK i blaga hipertenzija u trudnoći trebalo bi da se leči, jer se tako smanjuje rizik od neželjenih ishoda, a malo je verovatno da će terapija da šteti bebi, navodi se u najnovijoj studiji koja je predstavljena na zasedanju Američkog koledža za kardiologiju.

Foto Shutterstock

U poređenju sa trudnicama čija blaga hipertenzija nije bila aktivno lečena, one koje su koristile lekove za snižavanje krvnog pritiska na manje od 140/90 mmHg imale su za 20 odsto smanjenje stope teške preeklampsije, prevremenog porođaja pre 35. nedelje, smrt fetusa ili novorođenčeta, primarni su rezultati ovog sitraživanja.

Dosadašnja praksa nalagala je lečenje trudnica samo u slučaju visokog pritiska.

- Već duže vreme znamo da je važno lečiti visok krvni pritisak, da bi se sprečili kritični ishodi, uključujući smanjenje broja ljudi umrlih od posledica kardiovaskularnih bolesti, ali je do sada, kada su trudnice u pitanju bilo nekih kontroverzi, uglavnom zbog zabrinutosti da bi antihipertenzivni tretman mogao da ima posledice na rast fetusa. Naše ispitivanje se bavi prednostima i bezbednošću lečenja lakših oblika hronične hipertenzije tokom trudnoće - rekao je Alan Tita, direktor Centra za reproduktivno zdravlje žena, profesor akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Alabama, i glavni autor studije.

Visok krvni pritisak je jedno od najčešćih, ozbiljnih zdravstvenih stanja sa kojima se suočavaju trudnice. Procenjuje se da dva odsto žena ulazi u trudnoću sa visokim krvnim pritiskom, što povećava rizik od preeklampsije i niza negativnih ishoda i za majku i za bebu. Većina, čak do 80 odsto, ima blagu hroničnu hipertenziju. Iako postoji konsenzus za lečenje trudnica sa teškom hipertenzijom, krvnim pritiskom od 160/110 ili više tokom trudnoće, bilo je nejasno da li bi trebalo lečiti trudnice sa blagom hroničnom hipertenzijom. Ova studija, možda najveća do sada, sugeriše da lečenje blage hipertenzije poboljšava zdravlje trudnica, ali i ne šteti bebi.

BONUS VIDEO - USPEŠNO IZNELA TRUDNOĆU, UPRKOS INVALIDITETU: Anđelina (38) sa cerebralnom paralizom postala mama

Pogledajte više