NESVESTICA ZBOG SRČANIH SMETNJI? Simptomi ukazuju da li je gubitak svesti kardiološke prirode

V. N.

14. 05. 2022. u 09:50

NESVESTICA (sinkopa) označava gubitak svesti koji najčešće traje kratko.

Foto: Free Images Pixabay

Često se gubitkom svesti opisuje vrtoglavica, pad u vidu spoticanja i gubitka ravnoteže, ali sama sinkopa ne označava ništa od spomenutog već označava gubitak svesti koji može, ali ne mora da bude povezan sa padom pacijenta.

Sinkopa može da bude uzrokovana brojnim bolestima i stranjima i uvek treba uraditi detaljno ispitivanje kako bi se utvrdio uzrok.

- Ako se gubitak svesti javlja naglo i često, te ukoliko nije posledica nedovoljnog uzimanja ili naglog gubitka tečnosti (znojenje, povraćanje, proliv), ili nije posledica naglog ustajanja iz sedećeg ili ležećeg položaja, onda možemo posumnjati da se radi o gubitku svesti srčanog porekla. Uobičajeni uzroci srčanog gubitka svesti su aritmija i abnormalni srčani ritam. Tokom epizoda srčane aritmije, srce radi neefikasno i nedovoljno oksigenirane krvi može dospeti do mozga - kaže prof. dr Petar Otašević,
kardiolog.

Foto: N. Skenderija

Prema rečima dr Otaševića, postoji mnogo vrsta srčanih aritmija koje mogu izazvati gubitak svesti. To uključuje bradijaritmije (srce kuca presporo) i tahiaritmije (srce kuca prebrzo).

- Do gubitka svesti može da dovede i suženje aortnog zaliska između srca i aorte. Takođe i akutni infarkt srca i embolija pluća, koja je uzrokovana zaglavljivanjem krvnog ugruška u krvnim sudovima pluća mogu da dovedu do gubitka svesti - objašnjava dr Petar Otašević.

BONUS VIDEO  - Osnovne vežbe za istezanje vrata: Dovoljna je samo jedna stolica

Pogledajte više