NIJE SVAKA TEGOBA ZNAK BOLESTI: Ne brinite, nekad telo boli i bez razloga

V. N.

27. 03. 2022. u 21:04

STRAH od bolesti je opravdan, ali ne bi trebalo da se preteruje.

Foto Shutterstock

Ovo važi pre svega za one osobe koje usled jače glavobolje pomisle na tumor mozga, ili koje osećaj bola u grudima uvek vodi na pomisao o karcinomu pluća.

Istina je da pojedini simptomi mogu da budu dugoročni, ali ne znači da su znak najteže bolesti. Uz to, bitno je da se istakne da sve dok imate zdravu krvnu sliku, mala je verovatnoća da se iza nekih simptoma krije ozbiljno oboljenje.

Povremene tegobe

Teška oboljenja većinom tako ne funkcionišu, već uzrokuju stalne simptome koji se polako pogoršavaju nedeljama ili mesecima. Kada određeni simptomi traju samo dan do dva veoma je mala verovatnoća da je u pitanju težak poremećaj zdravlja. Dakle, ako se u kratkom vremenskom periodu reši problem, onda možete da spavate mirno.

Ipak postoje izuzeci. Na primer, rak creva može da izazove dijareju i krv u stolici s vremena na vreme.

Otoci

Ovde je najbitnije da se zna da većina kancerogenih otoka, cista ili bradavica ne boli.

Dakle, ako imate oteklo tkivo koje boli mala je verovatnoća da je reč o nečem zloćudnom.

To bi mogla da bude obična infekcija.

Foto: Free Images Pixabay

Glavobolja

Istraživanja su pokazala da je verovatnoća otprilike jedan prema 1.000, da je glavobolja jedini simptom tumora mozga. Zato, samo u slučaju da postoje i drugi simptomi trebalo bi da se posavetujete sa lekarom.

Bolovi u dojkama

Razumljivo je da ovaj simptom može lako prestrašiti žene. Ali, bol u obema dojkama sigurno nije simptom raka. Pa čak iako ga osećate samo u jednoj, vrlo je verovatno da nije u pitanju karcinom. Ono što je zaista znak za uzbunu su promene u tkivu dojke ili napipavanje čvorića.

Zatvor

Ako je zatvor stolice jedini problem koji se pojavio u vašem varenju to može biti zbog nezdrave ishrane, stresa ili nekih lekova koji negativno deluju na creva.

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

Pogledajte više