PERŠUN UMESTO LEKA: Rešava problem visokog pritiska, urinarne infekcije, a pomaže i kod izbacivanja vode iz organizma

V. N.

23. 03. 2022. u 16:00

ČAJ od peršuna nezaobilazan je lek, čak i u savetima urologa, kada treba ubrzati opravak mokraćnih puteva, kao i kod bubrežnih problema. Međutim, tradicionalna narodna medicina peršun savetuje i u slučaju artritisa, gihta, kao i za lečenje gastritisa.

Foto Shutterstock

S obzirom na to da peršun deluje kao snažan diuretik, odnosno pomaže izbacivanje tečnosti iz organizma, njegova svakodnevna upotreba preporučuje se i onima koji pate od zadržavanja vode u organizmu.

Peršun je vrlo delotvoran jer efikasno ispira bakterije iz urinarnog trakta, pa se pored toga što je dobrodošao u slučaju infekcije mokraćnih organa, savetuje i nakon operacije prostate radi bržeg oporavka.

Aromatični peršun često ulazi u sastav čajeva za lečenje žutice i drugih komplikacija nastalih usled problema sa jetrom.

Osim toga što podstiče izlučivanje tečnosti, peršun podstiče i izlučivanje soli iz organizma, pa tako utiče na smanjenje krvnog pritiska. Iz sličnih razloga može da pomogne u borbi protiv gojaznosti. Zatim, povećava elastičnost krvnih sudova što umanjuje rizik od nastanka uobičajenih kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Free Images Pixabay

 

Listovi peršuna su dobar izvor C vitamina pa je dobro jesti ih i u svežem obliku. Odlično se uklapaju uz supe, čorbe, bareni krompir i mnoga jela sa mesom. Ovaj zeleniš podstiče varenje, stimuliše izlučivanje otrovnih materija, osvežava dah, tako da efikasno prikriva čak i miris belog luka.

U narodnoj medicini čaj od peršuna se savetuje i u slučaju bolnih menstruacija i za bolje lučenja mleka kod dojilja.

Foto: Free Images Pixabay

Priprema čaja

ČAJ može da se priprema od svih delova peršuna. Kašičicu lista i korena, ili mešavinu ova dva dela biljke prelijte sa 200 ml ključale vode, ostavite da odstoji od 10 do 15 minuta i procedite. Pijte vruć čaj između obroka, dva do četiri puta dnevno.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pogledajte više