MUČI VAS KANDIDA? Upornu gljivicu izlečite hranom

V. N.

22. 03. 2022. u 13:50

PANDEMIJA kovida povećala je upotrebu antibiotika, zbog koje su se mnogi nakon njihove primene suočili sa umnožavanjem kandide.

Foto Shutterstock

Ova gljivica, koja se inače normalno nalazi u ljudskom organizmu, kada se stvara u većem broju od normalnog uzrokuje brojne probleme sa zdravljem. Tada se najčešće pojavljuju tegobe poput glavobolje, zamora, poremećaja pažnje i koncentracije. Takođe, toksični produkti kandide mogu da deluju na gotovo sve organe, remeteći, u manjem ili većem stepenu, njihove funkcije.

Da bi sprečili dalje umnožavnje kandide ključna je ishrana. Budući da se gljivice hrane ugljenim hidratima, potrebno je da se smanji njihov unos. Tu se ubrajaju šećeri, skrob i vlakna, s tim što vlakna ne ulaze u krvotok i ne podižu šećer u krvi, kao što to čine šećeri i skrob. Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno da se ograniči i njihov unos.

Smanjeni unos ugljenih hidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obrok bi trebalo da se sastoji od proteinskog dela, poput mesa, ribe, jaja i povrća, uz masnoće u kojima se priprema hrana.

Antikandida dijeta koja isključuje šećere i belo brašno, ali sadrži brašno celih žitarica, pirinač i slično, nije potpuno efikasna, jer se sve žitarice sastoje od skroba koji je čista glukoza. Obroci bi trebalo da budu raznovrsni i nije dobro ponavljati ih više dana zaredom.

Ponedeljak

Doručak: tvrdo kuvana jaja sa šunkom i svežom paprikom

Ručak: dinstane tikvice sa prazilukom, crnim lukom i piletinom

Večera: zelena salata sa tunjevinom

Foto shutterstock

Utorak

Doručak: šolja kefira sa sveže mlevenim lanenim semenkama

Ručak: kremenadla sa kiselim kupusom

Večera: dinstana piletina sa salatom od celera

Sreda

Doručak: krastavac sa punomasnim jogurtom, belim lukom i peršunom

Ručak: musaka od mlevenog mesa i patlidžana

Večera: krem čorba od brokolija i riba na žaru

Foto Shutterstock

Četvrtak

Doručak: smuti od povrća po želji sa zelenom jabukom

Ručak: oslić pečen u rerni i kuvani spanać sa lukom i limunovim sokom

Večera: paprika, tikvice i luk lagano proprženi na maslinovom ulju (polusirovo)

Petak

Doručak: omlet od jaja sa paprikom i domaćom slaninom

Ručak: ražnjići sa roštilja, povrće (paprika, patlidžan, luk) uz mešanu salatu sa dresingom od maslinovog ulja i limunovog soka

Večera: krem čorba od bundeve i tunjevina sa barenim jajetom i zelenom salatom

Foto: Free Images Pixabay

BONUS VIDEO - Recept za domaći namaz od avokada: Slastan i brz doručak

Pogledajte više