IZBACITE IZ JELOVNIKA SVE ŠTO NADIMA: Savet stručnjaka - evo kako da rešite probleme sa varenjem
HRANA koju unosimo različito utiče na sve nas.
Generalno koncentrovane masti i koncentrovani ugljeni hidrati se najviše okrivljuju za nadutost. Međutim, prema rečima dr Srđana Markovića, gastroenterologa, postoje pojedinačne namirnice koje su krivci za nadutost.
- Na prvom mestu bih izdvojio pasulj, gazirana pića, pšenicu, brokoli, luk, mlečne proizvode, potom šećerne alkohole koji se nalaze u žvakama, pivu, kupusu, jabukama. Za one koji pate od nadimanja preoporučio bih model ishrane koji se zove FODMAP. On podrazumeva izbegavanje namirnica koje sadrže ove ugljene hidrate koji podležu vrenju u crevima, a kao krajnji ishod imamo nadutost - kaže dr Marković.
Nekada i mleko nadima, u tom slučaju oslonite se na jogurt.
BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete