SVAKO PETO DETE REAGUJE NA HRANU: Počinje edukacija o prevenciji alergijskih reakcija kod najmlađih

B. R.

16. 03. 2022. u 12:00

SVAKI drugi čovek, prema evropskim podacima, ima simptome alergija: između 50 i 80 odsto pacijenata ima alergijski rinitis, 60 odsto beba ima atopijski dermatitis, 50 odsto dece sa atopijskim dermatitisom razviju astmu, 40 odsto dece sa ekcemom ima alergiju na hranu, a samo alergiju na hranu ima svako peto dete.

Foto Shutterstock

Ovi podaci su za stručnjake zabrinjavajući. Kako bi se podigla svest o ovim problemima i poboljšao status dece, posebno one sa nutritivnim alergijama, Udruženje "Alergija i ja" organizuje Karavan alergija u većim gradovima u Srbiji - Subotici, Kikindi, Jagodini, Nišu, Kragujevcu i Užicu.Karavan počinje 17. marta

U Udruženju navode da je kod nas dodatni problem što u praksi čak petina dece zbog nutritivnih alergija i intolerancije na hranu u predškolskim i školskim ustanovama ne dobija ishranu kakva im je potrebna. Žalili su se Ministarstvu prosvete i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, ali je odgovor bio da takav problem ne postoji.

Lekari, međutim, ukazuju da je pre svega važno prepoznati alergijsku reakciju kod najmlađih, jer to u nekim slučajevima može da bude i presudno.

- Ako je u pitanju anafilaktička reakcija, posledice mogu biti fatalne. Ukoliko su u pitanju blaže alergijske reakcije, može doći do različitih i brojnih manifestacija, koje u ogromnoj meri zavise od brzine prepoznavanja uzroka problema - kaže dr Gordana Petrović, imunolog-alergolog.

Foto Shutterstock

Snežana Šundić Vardić, osnivač udruženja pacijenata "Alergija i ja", kaže da je njihova ideja da se kroz edukaciju i obuku o zdravoj i bezbednoj ishrani, povezanosti ishrane i alergijskih bolesti prepoznaju prvi simptomi alergije. Cilj je, takođe, da se radi na prevenciji alergijskih reakcija, podigne svest o zdravoj ishrani dece i omladine sa nutritivnim alergijama i povezanim alergijskim bolestima. To je uslov da bi se izbeglo pogoršanje zdravlja dece sa alergijama, teške i po život opasne alergijske reakcije i diskriminacija dece sa alergijama.

- Veza između atopijskog dermatitisa, astme i nutritivnih alergija je nepobitna i veoma je važno što pre uočiti neko od ovih oboljenja kako bi se što pre moglo započeti sa prevencijom. Značajnu ulogu u stavljanju pod kontrolu simptoma i lečenje alergijskih bolesti ima i odgovarajuća zdrava ishrana obolelih. Zbog toga je veoma važno da se pacijenti kao i njihova okolina upoznaju sa osnovama alergijskih bolesti i zdrave ishrane - kaže Snezana Šundić Vardić.

Dermatitis i astma

KARAVAN alergija koji započinje ovog meseca će porededukativnih predavanja alergologa, pulmologa i dermatologa biti i informativno-zabavnog karaktera, u kojem će se deca sa alergijama, roditelji i vaspitači u vrtićima i školama bolje upoznati sasituacijama u kojima se svakodnevno nalaze.Prisutni će saznati više o atopijskom dermatitisu, alergijama, astmi i anafilaksi od lekara iz oblasti alergologije, pulmologije i dermatovenerologije.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pogledajte više