KORONAROGRAFIJA KAO PREVENCIJA : Snimanje krvnih sudova neophodno je uraditi bez obzira na godine, stanje organizma i bolesti

V. N.

17. 03. 2022. u 19:50

KORONAROGRAFIJA je kardiološka dijagnostička procedura kojom se pomoću sofisticirane radiološke aparature prikazuju srčani krvni sudovi ili koronarne arterije, koje srcu donose arterijsku krv.

Foto N. Skenderija

Primenu nalazi kod koronarne bolesti, akutnog infarkta miokarda (kada može biti u službi spašavanja života pacijenta), kao i kod ishemijske bolesti srca.

Prema rečima prof. dr Petra Otaševića, kardiologa, intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, tako da je pacijent sve vreme u svesnom stanju.

- Rizici od same procedure su srazmerno mali i uključuju krvarenje na mestu uboda, alergijsku reakciju na kontrastno sredstvo i pogoršanje bubrežne funkcije. Moguće su takođe i nešto ozbiljnije komplikacije kao što su šlog, infarkt srca i smrt, koje se javljaju izuzetno retko (manje od 1 na 1.000 bolesnika). Kod starijih bolesnika, kao i kod bolesnika sa komorbiditetima kao što su aritmije, srčana i bubrežna slabost, ove komplikacije su nešto češće, ali i dalje izuzetno retke - kaže dr Otašević.

- Ukratko, rizik od koronarografije je mali i kod selektovanih bolesnika je višestruko manji od rizika od infarkta i srčane smrti koji se mogu javiti ukoliko se koronarografija ne uradi i ne isplanira odgovarajuće lečenje na osnovu rezultata dobijenih ovim pregledom - naglašava prof. Otašević.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pogledajte više