OBRATITE PAŽNJU NA OVE SIMPTOME: Pojačan apetit, otoci i umor su znaci da vam fale proteini (FOTO)

V. N.

15. 02. 2022. u 09:45

PROTEINI odnosno belančevine imaju veoma važnu ulogu za sveukupno zdravlje organizma.

Foto Shutterstock

To su hranljive materije koje čine značajnu komponentu svih ćelija i amino-kiselinama održavaju telo u ravnoteži. Njihov nedovoljan unos stvara ozbiljne zdravstvene probleme.

Osim životinjskog, proteini mogu da budu i biljnog porekla. Najviše ih ima u mesu, jajima, mlečnim proizvodima, pečurkama, orašastim plodovima...

Ukoliko ne jedete ove namirnice u dovoljnoj količini ovi simptomi mogu da vam ukažu na to.

Foto Shutterstock

Slabljenje bez dijete

Jedan od ključnih znakova nedostatka protina je "trošenje" i "skupljanje" mišićnog tkiva, uz istovremenu anemiju, odnosno nemogućnost krvi da isporuči dovoljno kiseonika ćelijama, što je uzrokovano nedostatkom gvožđa.

Umor i slabost

Istraživanja pokazuju da samo nedelju dana neunošenja dovoljno proteina može da utiče na mišiće moji su odgovorni za naše držanje i kretanje, posebno za one starije od 55 godina.

Foto: Free Images Pixabay

Raspoloženje

Ljudski mozak koristi supstance koje se zovu neurotransmiteri za prenošenje informacija između ćelija. Mnogi od ovih neurotransmitera su napravljeni od aminokiselina, koje su gradivni blokovi proteina. Dakle, nedostatak proteina u ishrani može da znači da organizam ne može da proizvede dovoljno tih neurotransmitera, a to bi promenilo način na koji mozak funkcioniše. Sa niskim nivoom dopamina i serotonina, na primer, možemo da se osećamo depresivno ili preterano agresivno.

Pojačan apetit

Nedostatak proteina podstiče osećaj gladi. Ako želite da jedete i pored redovnih obroka, to može da znači da vam je potrebno više proteina. Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate proteinima pomaže da se osećamo sito tokom dana.

Foto: Depositphotos

Oticanje

Jedan od najčešćih znakova da telo ne dobija dovoljno proteina je otok, koji se naziva i edem, posebno u stomaku, nogama, stopalima i rukama. Proteini koji cirkulišu u krvi pomažu u sprečavanju nakupljanja tečnosti u tkivima. Ali, mnogo je uzroka koji mogu izazvati edem, pa je potrebno konsultovati se sa lekarom u slučaju da je u pitanju nešto ozbiljnije.

Koža, kosa i nokti

Kosa, nokti i koža se sastoje od proteina poput elastina, kolagena i keratina. Kada telo ne može da ih proizvede, dešava se da je zbog toga proređena kosa, suva koža koja se ljušti ili se javljanju neravnine na noktima. Ishrana nije jedini mogući uzrok, naravno, ali to je nešto što treba uzeti u obzir.

Foto: Free Images Pixabay

 

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pogledajte više