OPORAVAK POSLE PRELOMA: Gips se brže skida uz poštovanje ovih 5 saveta (FOTO)

V. N.

30. 01. 2022. u 16:40

U INSTITUTU za ortopedske bolesti "Banjica" tokom nedelje zabeležen je rekordan prijem pacijenata sa prelomima kostiju usled pada na poledici. Samo u roku od 24 sata na ovoj klinici pregledana su 142 pacijenta sa prelomima, od kojih su mnogi upućeni na bolničko lečenje.

Foto Shutterstock

Doktor Ljubodrag Zajić, zamenik direktora Instituta "Banjica", rekao je da je bilo najviše preloma ručnog zgloba i kuka.

Građani su se na poledici, nažalost, uverili da svaka od 206 kostiju, koliko ih čini skelet, može da se polomi. Na bol uzrokovanu prelomom utiču veličina kosti, vrsta preloma (otvoreni ili zatvoreni) i prateće komplikacije. Najveći bol izazivaju prelomi butne kosti, potkolenice i karličnog prstena.

Na brzinu zarastanja kosti utiču brojni faktori. Uglavnom velikim kostima treba duže da zarastu nego manjima. Period zarastanja je od tri nedelje do tri meseca kod specifičnih i teških preloma. Nije isključeno da neki prelomi ne zarastu ni nakon pola godine.

Kolagen i kalcijum

Nakon preloma, kost počinje spontano da zarasta, ali je taj proces obično dug i naporan, a postoji i šansa da kost ne zaraste pravilno. Međutim, suplementacija kolagenom i kalcijumom može da bude put ka sigurnom oporavku. Bioaktivni kolageni peptidi uglavnom su goveđeg porekla, i doprinose sintezi koštanog tkiva i obezbeđuju elastičnost i čvrstinu kostiju, a kalcijum je neophodan za održavanje normalne funkcije kostiju i mišića.

Foto M. Anđela

Poštujte plan lečenja

Vaš lekar će vam nakon konstatacije frakture odrediti odgovarajući tretman, koji se sastoji iz etapa. Ovaj tretman treba ispoštovati. On može da uključuje i operativni zahvat, upotrebu štaka... Novonastalim uslovima bi se trebalo prilagoditi u skladu sa svojim maksimalnim mogućnostima, i to će olakšati oporavak. Ukoliko uklonite imobilizaciju sa povređenog ekstremiteta ili opteretite nesraslu kost težinom bez dozvole lekara, tj. kada je ona još uvek u procesu zarastanja, odložićete vreme oporavka i učiniti sebi štetu.

Elektroterapija

U težim slučajevima elektroterapija može da bude od pomoći u lečenju preloma kostiju. Elektroterapijske procedure koje se koriste u ove svrhe su elektrostimulacija eksponencijalnim strujama, ultrazvuk i magneti.

Foto: Depositphotos

Sporije zarastanje preloma zbog alkohola i pušenja

Previše duvana, alkohola i kofeina može da uspori zarastanje preloma. Zato je važno da se organizmu pomogne zdravim životnim navikama. Od najveće koristi bi bilo da prestanete da pušite, jer pušenje menja protok krvi do kosti, a ta krv je neophodna za adekvatnu ishranu kosti materijama koje joj omogućavaju da zaraste.

Prelom brže zarasta uz izbalansiranu ishranu

Inače, isceljenje kosti zahteva unos veće količine nutritijenata kroz ishranu nego što je to slučaj u normalnim, fiziološkim uslovima očuvanog kontinuiteta kosti. Ishrana pacijenta sa povredom lokomotornog sistema treba da bude izbalansirana, tako da osigura adekvatan unos hranljivih materija pomoću svih grupa namirnica: voće, povrće, meso, mlečni proizvodi.

Foto: Depositphotos

Pogledajte više