OPREZNO SA DIURETICIMA: Lekovi za izbacivanje tečnosti iz organizma su efikasni, ali mogu da imaju neželjena dejstva

V. N.

29. 01. 2022. u 09:40

POSTOJI mnogo faktora zbog kojih dolazi do zadržavanja vode u organizmu.

Foto Z. Jovanović

To mogu biti razne bolesti, ali i neke mnogo banalnije stvari, poput prevelikog unosa soli. Bubrezi regulišu količinu vode koju telo održava ili izlučuje. Ukoliko konzumirate obroke sa visokom količinom natrijuma, bubrezi će zadržavati vodu kako bi razblažili taj visok nivo soli.

Takođe, hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa mogu izazvati natečenost. U jednoj kanadskoj studiji, žene su prijavile da je zadržavanje tečnosti doseglo vrhunac prvog dana menstruacije, stoga možete primetiti obrazac nadimanja, koje se dešava u isto vreme svakog meseca.

Kako bi se izbacio višak tečnosti u organizmu, stručnjaci preporučuju više kretnje, promenu ishrane, izbacijvanje ugljenih hidrata, unos kalijuma i magnzijuma, a postoje i brojni preparati koji to olakšavaju.

Diuretike ne bi trebalo da uzimamo na svoju ruku, a njihovu upotrebu objašnjava prof. dr Slobodan Janković, farmakolog, koji objašnjava i koliko su pouzdani preparati za izbacivanje viška vode iz organizma.

Preduzeti mere za ublažavanje neželjenih dejstava

- Preparati za izbacivanje viška vode iz organizma se nazivaju diuretici, i oni zapravo povećavaju količinu mokraće u toku 24 sata, kojom se eliminiše višak vode. To je grupa lekova koja je odavno u upotrebi, vrlo je efikasna, ali ima i svoja neželjena dejstva na koja treba misliti i blagovremeno preduzeti mere da se ona izbegnu ili ublaže - kaže dr Janković. 

On upozorava da "kada se ovi lekovi koriste za "izbacivanje viška vode", npr. kod popuštanja srca, se daju u većim dozama, pa su neželjena dejstva onda i češća."

- Postoji više grupa diuretika, ali je najvažnije razlikovati "jake" diuretike od "slabih". Kada se uzimaju "jaki" diuretici, osoba može sama da primeti da se količina mokraće mnogo povećala, tako da se željeno dejstvo postiže, ali istovremeno je tada veći rizik od neželjenih dejstava. Možda najvažnija neželjena dejstva su poremećaji elektrolita i zbog toga bi ih uz savet stručnjaka trebalo nadoknaditi - ističe dr Janković.

Pogledajte više