OD VIŠKA MUŠKIH HORMONA, AKNE NA BRADI: Nije dovoljno da se te bubuljice leče samo dermatološki, mora da se uključi i endokrinološka terapija

I. K.

18. 01. 2022. u 12:35

POJAVA akni nakon puberteta siguran je znak da su hormoni u disbalansu. U tom slučaju, pomoć dermatologa je neophodna samo da bi sanirali posledicu, dok jedino endokrinolog može da otkrije uzrok.

Foto Shutterstock

Profesor dr Svetlana Spremović Rađenović, ginekolog-endokrinolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da postoji više razloga za pojavu akni u kasnijem životnom dobu:

- One mogu da nastanu usled neravnoteže između androgenih (muških) hormona, koje mogu da luče i jajnici i nadbubrežne žlezde, i estrogena, ili zato što muških hormona ima više nego što je fiziološki opravdano. To se najčešće dešava kod žena obolelih od sindroma policističnih jajnika. Akne mogu da izbiju i usled pada estrogena, što se dešava pred kraj reproduktivne faze života i u perimenopauzi - objašnjava doktorka.

Iako postoji uvreženo mišljenje da se "hormonske akne" javljaju samo na bradi, to je zabluda.

- Retko se ove akne pojavljuju samo i isključivo na bradi - kaže naša sagovornica. - Obično ih ima i na ostalim delovima lica, možda su izražene u manjoj meri, ali su svakako prisutne.

Kada se akne pojave u pubertetu, pomoć dermatologa je dragocena, ali je u starijem dobu najpotrebnija pomoć endokrinologa.

- Najefikasnija terapija jeste ona koja deluje na uzrok poremećaja, a uzrok može u ovom slučaju da otkrije lekar koji se bavi hormonima - kaže profesorka Spremović Rađenović. - Imamo dobru saradnju sa dermatolozima, koji prepoznaju ovakve pacijente i pošalju ih na dodatno endokrinološko ispitivanje.

U slučaju kada su uzrok akni policistični jajnici, ženama se one po pravilu, zajedno sa maljama javljaju oko podbratka.

- To je zato što se višak muških hormona preko receptora vezuje na ona mesta na koži gde muškarci imaju bradu, brkove i malje. Dakle, žene koje imaju višak muških hormona imaće malje i akne oko podbratka, nausnica, zulufa, između dojki, na leđima, na centralnoj liniji trbuha, oko prepona i na zadnjici.

Pojava akni u zrelom dobu kod žena može da bude povezana i sa poremećajem menstrualnog ciklusa.

- Stres dodatno pogoršava ovaj problem, jer aktivira pojačano lučenje muških hormona i iz nadbubrežne žlezde - objašnjava naša sagovornica. - Gojaznost, takođe komplikuje situaciju, jer podstiče jajnike da luče još više muških hormona povećavajući insulinsku sekreciju i praveći ili pogoršavajući insulinsku rezistenciju.

KONTRACEPCIJA

SVAKO lečenje "hormonskih akni" počinje promenom načina života, što praktično znači promenu načina ishrane, smanjivanja stresa, redovnu rekreaciju, medicinsku kozmetiku i negu lica.

- Ukoliko su promene na koži intenzivne, ili su koncentracije androgena značajno povećane, a ženi je potrebna i kontracepcija, efikasan način lečenja jeste oralnim kontraceptivima - kaže prof. dr Svetlana Spremović Rađenović.- Određeni tipovi oralnih kombinovanih kontraceptivnih pilula imaju dodatnu zdravstvenu korist da leče akne i smanjuju maljavost. Ova terapija se naravno, uvodi posle postavljanja tačne dijagnoze i pod nadzorom i kontrolom ginekologa-endokrinologa.

Pogledajte više