ŠETAJ DA SPREČIŠ DIJABETES: Od 5.000 do 10.000 koraka dnevno, doprinosi boljoj regulaciji šećerne bolesti

V. N.

29. 12. 2021. u 16:18

SVI koji su poslednjih godinu dana pešačili uz korišćenje aplikacije "Otvori plavi krug", zajedno su prešli 51.000.000 koraka, i tako donirali više od 4.000.000 dinara za uređenje pešačko-rekreativnih staza u Beogradu: u Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi, a trenutno se radi i na uređenju treće staze, na Adi Ciganliji.

Arhiva

Beograd je pre godinu dana postao deo globalne inicijative "Gradovi koji menjaju dijabetes", u kojoj je više od 30 svetskih metropola poput Kopenhagena, Rima, Berlina, Pekinga... U sklopu ove inicijative razvija se projekat "Otvori plavi krug", posvećen prevenciji i suzbijanju dijabetesa i gojaznosti, kao i podsticanju zdravih stilova života.

- Za prevenciju dijabetesa fizička aktivnost je od izuzetnog značaja - kaže dr Milica Marjanović Petković, endokrinolog. - Redovne šetnje uz odgovarajuće vežbe i angažovanje čitavog tela blagotvorno mogu delovati i na borbu sa gojaznošću, koja je vrlo često udružena sa dijebetesom tipa 2. Umerena aerobna fizička aktivnosti, uz napravljenih od 5.000 do 10.000 koraka dnevno, doprinosi boljoj regulaciji šećerne bolesti i na taj način prevenira sve komplikacije koja navedena bolest nosi.

Doktorka kaže da su u sklopu projekta "Otvori plavi krug" šetnje još korisnije, jer učesnici uz redovnu fizičku aktivnost od medicinskih sestara i trenera dobijaju korisne savete.

Projekat "Otvori plavi krug" realizovan je uz saradnju i podršku Skupštine Grada Beograda, Medicinskog fakulteta, Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja obolelih od dijabetesa tipa 2 "Krug dvojke Srbije", Udruženja obolelih od dijabetesa grada Beograda "Plavi krug", Beogradskog trkačkog kluba, Ambasade Danske u Srbiji i kompanije "Novo nordisk". Projekat ima za cilj da okuplja obolele od dijabetesa, osobe u riziku od obolevanja, gojazne osobe, ali i sve one koje su zainteresovani za zdrav način života, druženje i edukaciju.

Pogledajte više