NE MEŠAJTE GORUŠICU SA ASTMOM: Simptomi mogu da budu odsutni tokom ispitivanja što otežava pregled

I. K.

20. 12. 2021. u 11:11

SIMPTOMI koje uzrokuje gorušica i vraćanje hrane iz želuca u jednjak mogu da budu toliko atipični i da dovedu do bola u grudima, hroničnog kašlja, upale grla, promuklosti, pa čak i krunjenja zuba, da pacijent, umesto želudačnih problema pomisli da ima problem sa plućima.

Foto Shutterstock

Doktor Srđan Marković, gastroeneterolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže da se u ovakvim slučajevima prvo pomisli na respiratornu infekciju ili astmu, pa oboleli sa ovakvim simptomima dođe kod gastroenterologa tek po savetu pulmologa ili ORL specijaliste:

- Dijagnostikovanje atipičnih manifestacija gorušice i vraćanja hrane je često izazov, jer ova stanja mogu da budu odsutna u vreme ispitivanja, što otežava dokazivanje uzročno-posledične veze. Gornja endoskopija i 24-časovno praćenje pH su neosetljivi i nisu korisni za mnoge pacijente kao početni dijagnostički modaliteti za procenu atipičnih simptoma. Gastroskopija je svakako indikovana kod dugotrajnih simptoma, nereagovanja na inicijalnu terapiju, ili u slučaju alarmantnih simptoma, kao i kod pacijenata starijih od 50 godina.

Kada se dijagnoza gorušice i vraćanja hrane iz želuca u jednjak potvrdi, doktor Marković kaže da se kod pacijenata koji imaju atipične simptome podstiče agresivna supresija kiseline pomoću lekova iz grupe inhibitora protonske pumpe. To se radi dva puta dnevno pre obroka u periodu od tri do četiri meseca, iako neke studije nisu pokazale značajnu korist u simptomatskom poboljšanju.

- Ako se ovi simptomi poboljšaju ili razreše, pacijenti mogu da uzimaju minimalnu dozu ovih lekova i duže od šest meseci, naročito ako uzimaju i antiagregacionu terapiju posle jela - objašnjava naš sagovornik.

- Hirurška intervencija je opcija za obolele koji ne reaguju na agresivnu terapiju lekovima. Međutim, dugoročne studije su pokazale da neki pacijenti i posle operacije zahtevaju medikamente i verovatnije je da će da razviju otežano gutanje, izmenu sluznice u jednjaku i pojave Baretovog jednjaka, te je potrebno praćenje i adekvatno lečenje.

Pogledajte više