POSNA TRPEZA SMANJUJE PULS I PRITISAK: Jelovnik bez namirnica životinjskog porekla ima velike prednosti za zdravlje

V. N.

08. 12. 2021. u 12:12

ZA one koji su se odlučili da Božić dočekaju posteći, ovakav kratkoročni režim ishrane može da donese odlične zdravstvene benefite.

Foto Shutterstock

Kao prvo, hrana koja se konzumira tokom posta najsličnija je vegetarijanskoj i mediteranskoj ishrani. Voće, povrće, žitarice i namirnice ribljeg porekla bogate su antioksidansima koji pomažu telu da odstrani sve što je štetno. Osim toga, tokom posta uglavnom se jede hrana koja je lakša za probavu.

Kada se posti, telo nema uobičajeni pristup glukozi, što tera ćelije da pribegavaju drugim sredstvima i materijalima za proizvodnju energije. Kao rezultat, telo započinje glukoneogenezu, prirodni proces proizvodnje sopstvenog šećera. Jetra pomaže pretvaranjem nekarbohidratnih materijala poput laktata, amino -kiselina i masti u energiju glukoze.

Budući da naša tela čuvaju energiju tokom posta, naš bazalni metabolizam (količina energije koju naša tela sagorevaju tokom odmora) postaje efikasniji, a samim tim se smanjuje puls i krvni pritisak.

Post izaziva blagi stres u organizmu, ali zahvaljujući njemu ćelije se prilagođavaju povećavajući svoju sposobnost da opstanu. Drugim rečima, organizam postaje jači i otporniji.

Evo primer posnog jelovnika:

PONEDELjAK

doručak: kifla sa pečenom paprikom u rerni, svež luk, peršun i origano
ručak: supa od kuvanog povrće sa začinima i pečeni krompir
večera: salata od kuvanog kukuruza, svežeg luka, paradajza, paprike i začina

UTORAK
doručak: kačamak sa dinstanim pečurkama
ručak: beli pasulj na vodi (potrebni sastojci su beli pasulj, crni luk, šargarepa, suva paprika, brašno, aleva paprika i so)
večera: sardina

SREDA
doručak: pita sa pečurkama
ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje
večera: musli od ovsenih pahuljica sa voćem i sokom

ČETVRTAK
doručak: hleb i pašteta od pasulja
ručak: paradajz čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške i pastrmka
večera: domaći džem ili med premazati na krišku hleba i kao prilog uz to popiti čaj

PETAK
doručak: salata od barenog krompira i šargarepe sa crnim lukom
ručak: bukovača na vodi i hleb
večera: sendvič sa paprikom pečenom u rerni i sitno iseckanim crnim lukom, peršunom i rendanom šargarepom

SUBOTA
doručak: pita sa krompirom
ručak: špageti sa tunjevinom i povrćem
večera: pašteta od povrća i hleb (za paštetu su vam potrebni krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu)

NEDELjA
doručak: namaz od leblebija sa ajvarom
ručak: grašak bez uljane zaprške, zgusnut brašnom i riba po izboru
večera: gpljeskavice od ovsenih pahuljica začinjene po ukusu

Pogledajte više