IZBEGAVAJTE ŠEĆER U BILO KOM OBLIKU: Pravilna ishrana sprečava umnožavanje kandide

V. N.

07. 12. 2021. u 15:15

LEČENjE antibioticima, korišćenje steroida u koje se svrstavaju i preparati na bazi kortizona i pilule za kontracepciju, visok nivo šećera u krvi, kao i ishrana koja obiluje šećerima glavni su okidači za umnožavanje kandide.

Foto Shutterstock

Ova gljivica prirodno živi u ustima i crevima, ali se usled navedenih faktora nekontrolisano širi po telu i izbacuje toksine u organizam.

Da bi se sprečilo trovanje usled preteranog umnožavanja kandide, najvažnija je pravilna ishrana:

* Izbegavajte šećer u bilo kom obliku, uključujući i med, a voće bi trebalo jesti u minimalnim količinama.

* Pečurke i konzervirana hranu, kao i kiseli kupus, vino, pivo i uopšte alkohol takođe bi privremeno trebalo izbegavati.

* Preporučuju se jogurt, zatim biotin, odnosno vitamin B u dozama od 500 mikrograma na dan, kao i kompleks B vitamina dnevno u kapsulama koje ne sadrže gljivice.

* Koristan može da bude i beli luk - u hrani ili u kapsulama.

* Sok aloja vere trebalo bi piti po nekoliko kašičica dnevno zajedno sa vodom.

* Maslinovo ulje je takođe efikasno u kontrolisanju razmnožavanja ove gljivice s obzirom na to da sadrži oleičnu kiselinu.

* Hrana bogata vitaminom C i dijetnim vlaknima koji se nalaze u povrću podstiče odbrambene funkcije organizma, a samim tim  sprečava  širenje kandidijaze.

Od glavobolje do alergije

Najčešći simptomi uzrokovani preteranim umnožavanjem kandide su teškoće sa varenjem, nadimanje i pojava gasova, proliv ili zatvor. Iz istog razloga nastaju i cistitis i tegobe u genitalno-mokraćnim organima, sindrom tegoba pred menstruaciju, bolne i iritirajuće menstruacije, osip (u ustima ili u vagini), depresija, anksioznost i zamor. Takođe su česte migrena i druge glavobolje, učestale infekcije gornjih disajnih organa i čitav niz alergija.

Pogledajte više