KAKO DA UBRZATE CIRKULACIJU: Hladni ekstremiteti nisu jedini znak da krv ne struji kako bi trebalo

V. N.

01. 12. 2021. u 17:14

IZBACITE cigarete, alkohol, kafu, više se krećite i koristite začine i biljne čajeve HLADNE ruke i stopala najčešći su simptomi loše cirkulacije, ali nisu jedini.

Foto Shutterstock

Na slab protok krvi kroz telo upućuju i trnci u nogama i rukama, vrtoglavica, smanjena maljavost nogu, suva koža, tup bol propraćen grčevima, promena boje kože, smanjeno znojenje stopala, rane i ozlede kože koje sporije zarastaju, krhki nokti...

Da biste sve ovo sprečili i izbegli da lošu cirkulaciju lečite lekovima, zaključci do kojih se došlo u naučnim studijama sugerišu promenu životnih navika.

Izbegavajte šećer

Zarad poboljšanja cirkulacije ključna je promena načina života. To praktično znači da loše navike zamenite zdravim. Odreknite se alkohola, previše kafe, pušenja, hrane bogate šećerima i lošim mastima. Važna je i regulacija telesne težine na normalnu.

Ukoliko istovremeno patite i od hipertenzije izbegavajte slanu hranu, a povećajte unos omega-3 masnih kiselina, namirnicama bogatim ovim hranljivim elementom, kao i suplementacijom.

Na meniju treba da se nađe i hrana bogata biljnim vlaknima, što znači više voća i povrća i unosa obične vode.

Pola sata aktivnosti

Stručnjaci savetuju minimum pola sata fizičke aktivnosti u toku dana. Brza šetnja je odličan način da prokrvite svoj organizam. U hladnim zimskim danima redovno vežbanje u teretani ili kod kuće može biti odlična zamena. Plivanje je, ako imate uslova za ovu aktivnost, još bolja opcija jer aktivira celo telo.

Dugotrajno sedenje neminovno dovodi do slabe cirkulacije, posebno u nogama. Zato nastojte da što češće ustajete da bi cirkulacija proradila.

Prirodni lekovi

Prirodni lekovi koji podstiču cirkulaciju uključuju različite metode, počev od preparata na biljnoj osnovi, preko vežbanja, tehnika tuširanja, disanja, masaža, stila odevanja, pa sve do lečenja akupunkturom. Najprimenjivaniji su biljni lekovi, jer su se pokazali efikasnim i jednostavnim za upotrebu. Dokazano dejstvo na poboljšanje krvotoka imaju beli luk, biber, ruzmarin, kora vrbe, ulje eukaliptusa, đumbir, ginko biloba i divlji kesten.

Pogledajte više