ZBOG PANDEMIJE ČEŠĆA DEPRESIJA: 76 miliona slučajeva anksioznih poremećaja

V. N.

26. 10. 2021. u 13:24

REZULTATI istraživanja objavljeni u naučnom časopisu "Lancet" sugerišu da je pandemija kovida 19 prouzrokovala dodatnih 76 miliona slučajeva anksioznih poremećaja.

Foto: Depositphotos

Podaci prikupljeni za potrebe 48 studija sprovedenih u 204 zemlje pokazuju da je prošle godine od anksioznih poremećaja patilo oko 374 miliona ljudi.

Reč je o povećanju od 26 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Stručnjaci za mentalno zdravlje od samog početka pandemije, koja je drastično izmenila živote, upozoravaju da će jedna od posledica biti i povećan broj mentalnih poremećaja.

To se sada i potvrđuje.

Ispitivanje, koje su sproveli stručnjaci pokazalo je da su većem riziku, bile izložene žene, naročito one u dvadesetim godinama života.

Dodatno povećanje rizika je zabeleženo u zemljama najteže pogođenima pandemijom virusa korona, a najviše u onima u kojima je došlo do strogih mera zatvaranja, povećanja nezaposlenosti i siromaštva.

Procenjuje se i da je prošle godine u svetu broj slučajeva depresivnih poremećaja povećan za čak 53 miliona, odnosno za 28 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Istraživači nisu davali procenu da li će produžavanje trajanja pandemije, kojoj se kraj ne nazire, uticati na to da se ljudi koliko-toliko adaptiraju na život omeđen protivepidemijskim pravilima, ili se očekuje dodatno povećanje mentalnih problema usled pandemije.

Pogledajte više