PAZITE ŠTA DORUČKUJETE: Žitarice iz paketa kao izazivači opasnih bolesti

S. K.

24. 10. 2021. u 15:10

DONOŠENjE pravog izbora i odluke kavu žitaricu sipati u činiju za doručak postalo je sve teže nakon otrkića da je mnoga ultraprerađena hrana izazivač zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa dva i depresiju.

FOTO: Depositphotos

Studija Imperial Koledž London ovog leta pokazala je da su ovi proizvodi takođe povezani sa gojaznošću u detinjstvu, odnosno, što je veći udeo UPF-ova koje deca konzumiraju, veći je rizik od dobijanja prekomerne težine ili gojaznosti. Ove namirnice prožimaju našu ishranu od keksa, hleba u sendviču, pice ili lazanje, UPF su svuda. Često su jeftini i ultra ukusni, pa samim tim izazivaju veći osećaj sistosti.

Po pravilu, to su namirnice koje sadrže sastojke koje ne biste našli u svojoj kuhinji, a dolaze umotane u plastiku.

Jedan od naših glavnih izvora UPF-a su žitarice u paketu, koje jedemo za doručak. Većina se ultra obrađuje iako izgleda “zdravo“, jer sadrži dodatni šećer, so, boje, arome i konzervanse.

 - Nažalost, žitarice za doručak za decu predstavljaju nutritvnu katastrofu- kaže doktor Entoni Fardet, naučnik i istraživač koji se specijalizovao za dijete i prerađenu hranu.

Rešenje je u pronalasku žitarica u pakovanju koje sadrže samo prirodne sastojke, minimlano prerađenje, kojih ima, samo ih je potrebno potražiti.

Takođe, ultraprerađena hrana, koja uključuje mnoge omiljene žitarice koje svakodnevno jedemo, povezana je sa gojaznošću i srčanim oboljenjima.

Pogledajte više