KAKO DA UBLAŽITE TEGOBE USLED PETNOG TRNA: Rešenje za neprijatnosti i bolove

V. N.

22. 10. 2021. u 12:10

SVAKO ko se suočio sa problemom petnog trna zna šta je otežano hodanje i neprijatnost.

Foto: Depositphotos

Ovaj bolni sindrom ili upala pete, javlja se kod osoba koje previše sede, stoje ili hodaju, a čest je slučaj i kod sportista koji se dosta kreću ili trče.

Zvanična medicina za rešavanje ovog problema, kada je izražen, preporučuje njegovo hirurško uklanjanje ili "razbijanje" jakim akustičnim talasima.

Za one kod kojih je bol usled petnog trna slabije izražen, predlažemo nekoliko saveta kako da ga ublaže.

* * * * * * * * *

Lupkanje po podu

Polako, više puta dnevno lupkajte petom po podu. Ova jednostavna radnja povećava cirkulaciju i metabolizam kalcijuma i sprečava taloženja soli, a samim tim i uvećanje petnog trna.

* * * * * * * * *

Hladna flaša

Da umine bol usled petnog trna može da vam pomogne flaša sa zaleđenom vodom. Kotrljajte petom flašu po podu oko pet minuta i to će umiriti bol.

* * * * * * * * *

Ulošci

Ortopedski ulošci za umanjenje bola petnog trna su sunđerasti, sa otvorom na peti da bi olakšali oslonac pri hodu. Moraju da se nose od šest meseci do godinu dana kako bi se uklonio problem.

* * * * * * * * *

Smršajte

S obzirom na to da stopala u sebi sadrže nervne završetke od kojih prilično zavisi koliko će ostalo telo da bude odmorno i zdravo. Stoga obratite pažnju da ne opterećujete stopala dodatno prekomernom telesnom težinom.

* * * * * * * * *

Masaža

Ne zaboravite i ručnu masažu celog stopala. Koristite palčeve da napipate bolna mesta i da ih dodatno blago izmasirate. Za masažu koristite kokosovo ulje ili ulje karanfilića.

Pogledajte više