NISU SVI UGLJENI HIDRATI LOŠI ZA ZUBE: Analizirana je veza oralnog zrdravlja i hrane koja sadrži brzo svarljivi skrobn

V. N. 10. 10. 2021. u 12:30

PREMA nedavno objavljenom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, ishrana bogata ugljenim hidratima iz integralnih žitarica manje negativno utiče na oralno zdravlje od ishrane bogate skrobom, kao što je na primer hleb od belog brašna.

Foto: Depositphotos

Izveštaj SZO rezultat je analize koju su uradili istraživači sa Univerziteta u Njukaslu koja je obuhvatila 33 naučna rada sa temom koja povezuje skrob i oralno zdravlje. Analizirana je veza oralnog zrdravlja i hrane koja sadrži brzo svarljivi skrob, kao što su beli hleb, kolači, perece i sporije svarljivi skrob, kao što su mahunarke i integralne žitarice, s pojavom dentalnog karijesa, kancera usne duplje i parodontalnih oboljenja.

Istraživači su ustanovili da ne postoje dokazi koji ukazuju na povezanost između količine unetog skroba i pojave karijesa. Međutim, veća konzumacija brzo svarljivog skroba povezana je sa povećanim rizikom od pojave karijesa jer se taj skrob razlaže u šećer već u usnoj duplji delovanjem enzima amilaza koji se nalazi u pljuvački. Ova analiza je pored toga zaključila da sporo svarljivi skrob može da zaštiti od pojave parodontalnih oboljenja i da dovede do smanjenja rizika od pojave oralnog kancera.

 - I pored velike mode potpunog izbegavanja ugljenih hidrata u ishrani, ova analiza je pokazala da ishrana bogata ugljenim hidratima nije loša za oralno zdravlje ukoliko se ne unose prosti šećeri, već integralne žitarice - izjavio je istraživač dr Paula Mojnihan, profesor na katedri za Ishranu i oralno zdravlje na Fakultetu za dentalne nauke Univerziteta u Njukaslu.

Svetska zdravstvena organizacija danas preporučuje smanjivanje unosa prerađenih šećera iz voćnih sokova, meda i slatkiša na manje od 10 odsto od ukupnog unosa kalorija.

Pogledajte više