ISHRANOM OJAČAJTE PLUĆA: Pažljiv odabir namirnica je izuzetno važan za zaštitu respiratornih organa u vreme infekcija

V.N.

06. 10. 2021. u 16:00

POČETAK sezone respiratornih infekcija i pandemija kovida zahtevaju dodatni oprez u očuvanju zdravlja pluća.

Foto: Depositphotos

Osim fizičke aktivnosti i što češćeg izlaska na čist vazduh, stručnjaci kažu da je za jačanje funkcije ovog vitalnog organa veoma važna i ishrana.

Istraživanja su pokazala da određene namirnice mogu da pomognu u zaštiti pluća, pa čak i u smanjenju eventualnih oštećenja i simptoma bolesti.

Pametnim odabirom hrane iz pluća se može izbaciti velika količina katrana i toksina nagomilanih dugogodišnjim pušenjem. Osim toga, određene namirnice smanjiće i rizik od pojave infekcije i raka respiratornih organa.

Na listi koju je sastavio tim britanskih stručnjaka sa Instituta za istraživanje hrane "Norič", kukuruz šećerac zauzima prvo mesto kao namirnica koja štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans. Uz njega bi trebalo jesti i što više crnog, crvenog i belog luka kao i praziluka. I cvekla se smatra dobrom za funkciju pluća, kao i paprika, jabuke, bundeva, paradajz sok, borovnice, zeleni čaj, kupus, grašak, sočivo, maslinovo ulje, jogurt, brazilski orah, kafa, kakao...

* * * * * * * * *

Ponedeljak

doručak: kukuruz šećerac začinjen sa slaninom i kiselim mlekom
ručak: paradajz čorba, grašak sa piletinom, kupus salata
večera: pita bundevara i nekoliko brazilskog oraha

* * * * * * * * *

Utorak

doručak: kukuruz šećerac sa kašikom pavlake i sitno useckane pečenice
ručak: kuvano sočivo i salata od sveže rendane cvekle začinjena maslinovim uljem
večera: integralne testenine u paradajz sosu sa sitnim sirom

* * * * * * * * *

Sreda

doručak: omlet sa prazilukom
ručak: bela čorba od pilećeg mesa, paškanata i krompira, i dinstana junetina sa renom
večera: pileće belo na žaru i kupus salata

* * * * * * * * *

Četvrtak

doručak: salata od kukuruza šećerca, sveže paprike, crvenog luka i crvenog pasulja
ručak: musaka od tikvica sa mlevenom junetinom i salata od cvekle
večera: projara sa povrćem po izboru

* * * * * * * * *

Petak

doručak: palenta sa slaninom i semenkama susama, kiselo mleko
ručak: boranija sa mesom, kupus salata
večera: sardina sa lukom

* * * * * * * * *

Subota

doručak: palenta sa jogurtom
ručak: pirinač sa povrćem i meso po izboru
večera: integralni hleb sa humusom, ćureća prsa, jogurt

* * * * * * * * *

Nedelja

doručak: kukuruz šećerac i kiselo mleko
ručak: krompir čorba i salata od cvekle
večera: prepečen hleb sa domaćim sirom i jajima, paprika i paradajz

Pogledajte više