KORISNE "ZELENE" INFORMACIJE: Crveni luk skida holesterol

V.N.

28. 09. 2021. u 13:00

NE ZABORAVITE da vam se povremeno na trpezi nađe i crveni luk. On veoma povoljno deluje na srce, štiteći ga od bolesti, kontroliše visoki krvni pritisak i otvara blokirane arterije. Pokazalo se da ovo povrće ima pozitivan uticaj na osobe sa povišenim holesterolom.

Foto Depositphotos

Ukoliko se jede redovno može da reguliše nivo masnoće u krvi. S obzirom na to da obiluje mnoštvom vitamina i minerala, crveni luk jača ceo organizam, a samim tim i smanjuje rizik od mnogih bolesti. Sumporna ulja i organski sulfidi dovode do suza kada sečemo luk, a oni ulaze i u nozdrve. Ta ulja nam pomažu u lečenju anemije.

* * * * *

Kim jača imunitet

Foto Depositphotos

SVAKO domaće pecivo obavezno začinite kimom. On jača želudac, podstiče varenje hrane, proizvodnju hormona, izbacivanje mokraće. Pozitivno deluje i na bolesti pluća, kožna oboljenja, teškoće izazvane astmom. Umiruje bronhije, alergijsku astmu, kašalj, ojačava imunitet, povećava proizvodnju antitela. Veruje se i da sprečava pojavu raka, jer podstiče proizvodnju odbrambenih ćelija, zdrave ćelije štiti od oštećenja, a uništava ćelije tumora.

* * * * * * * *

Proso protiv anemije

Foto Depositphotos

BILO da je kuvan ili mleven, pa dodat čorbama i sosevima, proso ima veoma pozitivan učinak na očuvanje dobrog zdravlja. Fitinska kiselina koju poseduje smanjuje loš holesterol u krvi, obnavlja crevnu floru i normalizuje rad organa za varenje. Podiže imunitet i čisti organizam zahvaljujući vitaminima kao što su A, B, C, D i E. Sadrži magnezijum koji deluje na smanjenje šećera u krvi. U borbi protiv malokrvnosti proso pomaže zbog visokog sadržaja gvožđa koji poseduje. Poboljšava rad bubrega i bešike.

* * * * * * * *

Zabiberite, i nema gasova

Foto Depositphotos

 

U NARODNOJ medicini biber kao lek se preporučuje zato što blagotvorno deluje kod povišene telesne temperature, upale grla, mučnine, vrtoglavice, otežanog mokrenja, reume i artritisa.

Ipak, tu se spisak njegovih lekovitih svojstava ne završava. Na prvom mestu, biber pojačava lučenje želudačnih sokova, čime se olakšava varenje, naročito teške hrane. Pored toga, eliminiše bakterije u želucu tako da sprečava nadimanje stomaka i nastanak gasova.

Pogledajte više