UROLOG UROŠ BABIĆ OTKRIVA: Kakvi su simptomi karcinoma penisa i koje su mogućnosti lečenja

V. N. 22. 09. 2021. u 12:30

KARCINOM muškog polnog organa je retka bolest, ali uglavnom veoma teška i opasna. Pacijenti često dolaze u zabunu kada je u pitanju prepoznavanje simptoma, pa doktor Uroš Babić, urolog, otkriva kakvi su simptomi tumora na penisu i kakve su mogućnosti lečenja ove bolesti?

Foto: Printskrin Youtube/Zdravlje TV

 - Karcinom penisa je retka ali veoma opasna maligna bolest. Lokalni nalaz podrazumeva promene na prepucijumu i glansu penisa. Promene su najčešće karfiolaste proliferativne ali mogu biti i ulcerozne (u vidu ranica). Brzo se šire i napreduju, a promene u preponama predstavljaju metastaze bolesti u limfne žlezde i tada je prognoza loša, objašnjava doktor Babić.

On takođe smatra da je operativno lečenje je kamen temeljac terapije.

 - Lokalizovani karcinom podrazumeva skidanje samo tumorske promene ili skidanje glansa penisa, ili ako je lokalno uznapredovala bolest, amputacija celog penisa. U slučaju metastaza u regionalne limfne žlezde potrebno je uraditi opsežnu limfadenektomiju. Ove su operacije rezirvisane za visoko specijalizovane ustanove, odnosno urologe koji imaju iskustva u lečenju ove bolesti.

Pogledajte više