ŠTA DA JEDETE KADA IMATE HAŠIMOTO: Blagodeti namirnica bogatih selenom i vitaminom B i D

V. N. 06. 09. 2021. u 18:10

OBOLELI od Hašimotove bolesti, hroničnog autoimunog oboljenja štitne žlezde, trebalo bi da jedu što više raznovrsnog povrća i voća, ali da smanje unos kupusa, kelja, kelerabe, pasulja, brokolija. Među namirnice koje ne bi trebalo da jedu češće od dva puta sedmično su kikiriki, soja, senf, laneno seme.

Foto: Depositphotos

Hašimotova bolest zahteva namirnice bogate vlaknima, jer one će vam pomoći ako imate zatvor. Na dnevnom nivou unosite najmanje 30 g vlakana. One nabubre u crevima i poboljšavaju varenje. Nikada nemojte odmah da povećate unos vlakana. Činite to postepeno uz dosta vode.

Kada se radi o vodi, obavezno je da se popije osam čaša dnevno. Ipak, ako je funkcija tiroidne žlezde smanjena, onda bi trebalo povećati i na 12 čaša u toku dana.

U ishranu uvrstite i što više selena. To je mineral koji vrlo povoljno deluje na štitastu žlezdu. Preporučuje se unos suplementacijom, ali i kroz ishranu. Selen pomaže da se popravi raspoloženje, ali i da se poboljša koncentracija.

Kod osoba koje boluju od Hašimotove bolesti često se utvrđuje smanjen nivo vitamina B12. Zato bi ovaj vitamin trebalo pojačati kroz ishranu sardinama, mesom i mlekom.

Nedostatak vitamina D može podstaći razvoj bolesti. Zapravo, preventivno bi trebalo da se vodi računa i o količini ovog vitamina u organizmu.

Ishrana koja podrazumeva unos slane hrane se ne preporučuje osobama koje imaju Hašimotovu bolest, jer postoji povećani rizik da i kardiovaskularni sistem oboli, pa izbegavajte natrijum u ishrani.

Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i orašastim plodovima

Ručak: riba na žaru i pirinač sa povrćem kao prilog

Večera: zelena salata, tunjevina i parče integralnog hleba

Utorak

Doručak: mešavina ovsenih, ražanih i ječmenih pahuljica sa jogurtom i brazilskim orahom

Ručak: dinstane šnicle od junećeg buta i salata od rotkvica i mladog luka

Večera: domaća riblja pašteta i salata od barene boranije, začinjene belim lukom i maslinovim uljem

Sreda

Doručak: palenta sa dinstanim pečurkama

Ručak: sarmice sa zeljem i zelena salata

Večera: sendvič sa humusom i zelenom salatom

Četvrtak

Doručak: bareno jaje, parče integralnog hleba i šolja kefira

Ručak: grilovana piletina i dinstana šargarepa

Večera: integralne testenine sa sirom

Petak

Doručak: omlet sa mladim lukom, perče hleba i šolja jogurta

Ručak: riblji fileti i krompir salata

Večera: projara sa zeljem i šunkom

Pogledajte više