PRVI ZNAK STARENJA: Vežbama pobedite bol u zglobovima

V. N. 12. 08. 2021. u 16:00

SVE u nekom trenutku mogu da počnu da bole zglobovi, uzroci mogu da budu različiti, ali su bolni zglobovi najčešće prvi znak starenja. Kod žena se bolni zglobovi javljaju uglavnom posle pedesete, a kod muškaraca nakon 45. godine.

Foto: Depositphotos

Jačina i mesto bola su različiti. Kod žena se bolovi dominantno razvijaju u laktu, kolenima i gležnjevima, a kod muškaraca u kukovima i leđima.

Kod osoba koje su slabo fizički aktivne bolni zglobovi uglavnom postaju hronično stanje. Da biste to sprečili, osim vežbanja, neophodno je i da održavate normalnu telesnu težinu. Jer, studije upućuju da smanjenje težine samo za pet kilograma može da ublaži bol u zglobovima za oko 50 odsto. Gubitak težine, takođe usporava napredovanje propadanja muskulature.

Predlažemo vam vežbe koje doprinose jačanju i fleksibilnosti zglobova. Praktikujte ih što je češće moguće, jer fizička aktivnost je jedini način da ostanete pokretni i bez bola.

Iskorak

Iskoračiti napred desnom nogom, obuhvatiti laktove ili nadlaktice, udahnuti i polako se saviti napred izdišući. Nastojte da brada dotakne potkolenicu. Udahnuti, ispraviti se i polako se izviti nazad, izdišući. Udahnuti i ispraviti se. Zatim, iskoračiti levom nogom i ponoviti isto.

Izvijanje

Stati u raskorak i raširiti ruke. Udahnuti, izviti se nalevo i polako, izdišući, desnu ruku spustiti ispred levog stopala dok je leva vertikalno. Glavu okrenuti nadesno sa pogledom na ruku, malo zastati u pozi, udahnuti i polako se ispraviti. Isto izvesti izvijanjem nadesno. Glava može da bude okrenuta i prema dignutoj ruci. Ova vežba je pogodna za dinamično izvođenje pri čemu treba paziti da se zbog brzine ne izgubi preciznost pokreta kao ni pravilan ritam udisaja i izdisaja.

Rotacije trupa

Stati čvrsto u raskorak i raširiti ruke, a zatim oštro zabacivati gornji deo tela levo i desno dok donji ostaje nepokretan. Glava može da bude u različitim položajima: dok se ruke zabacuju, može ostati pravo, može pratiti pokret ili se okretati na suprotnu stranu od zamaha ruku.

Istezanje

Stati pravo, ispružiti ruke, udahnuti i dobro se istegnuti uvis. Izdišući, previti se napred tako da gornji deo tela bude paralelan sa podom. Udahnuti, izviti se nazad i izdahnuti. Zatim, udahnuti, previti se nalevo i izdahnuti, previti se nadesno, opet udahnuti, ispraviti se i, izdišući, spustiti ruke pored tela. Laktovi i kolena za sve vreme izvođenja treba da su opruženi. Stopala mogu da budu malo razmaknuta.

Podizanje nogu

Lezite na pod, ruke uz telo okrenute dlanovima nadole, noge ispružene i razdvojene u širini karlice. Polako udahnite i podignite noge od zemlje što više, probajte do pravog ugla. Leđa i karlica sve vreme moraju biti priljubljeni uz zemlju. Dok dižete noge u isto vreme savijajte glavu ka grudnom košu. Kolena u početku mogu da budu malo savijena. Potom lagano izdišite i u isto vreme se vraćajte u početni položaj, sa nogama ispruženim na zemlji i dlanovima okrenutima nadole, ruke pored tela. Vežbu ponovite 21 put.

Pogledajte više