ŠTA TREBA DA ZNATE PRE ODLASKA KOD GINEKOLOGA? Ne postoji pogrešno vrme za pregled kada problem postoji

S. Kovačević

04. 08. 2021. u 12:21

MNOGE žene odlaze kod ginekologa tek u zrelim, tridesetim godinama, iako bi prva poseta ovom specijalisti trebalo da bude već između 13. i 15. godine. To znači da bi devojčice trebalo prvi put da odu kod ginekologa pre nego što odluče da imaju intimne odnose.

Foto: Depositphotos

Specijalista ginekologije dr Mima Fazlagić ukazuje da je važno da se prilikom te prve posete devojke sa stručnjakom dogovore o kontracepciji i svim ostalim detaljima vezano za reproduktivno zdravlje i seksualni čin, kako prvi odnos ne bi bio traumatičan.

 - Za nas kao ginekologe je najvažnije da žena uvek bude iskrena i otvorena na pregledu. Bitno je da saznamo sve detalje, jer je i poenta u uspostavljanju komunikacije već u prvom kontaktu - kaže dr Fazlagić.

Ranije zakazana poseta ginekologu moguća je i tokom ciklusa, ali je ipak možda bolje da se odloži izuzev u slučaju prisutnih simptoma koji zahtevaju hitnu konsultaciju ili pregled.

FOTO: Arhiva novosti

Dr Mima Fazlagić

 - Ne postoji pogrešno vreme kada je odlazak kod ginekologa u pitanju. Kada je zakazana redovna kontrola, a imate ciklus, tada može da se odloži poseta, ali čak i u tom slučaju ukoliko je prisutan neki problem, ništa ne treba da spreči pregled - objašnjava dr Fazlagić.

Dugoročne posledice

Posledice koje može da proizvede neodlaženje kod ginekologa mogu da budu i ozbiljne i neprijatne, nažalost i dugoročne. Zbog straha koje devojke imaju od ginekološkog pregleda, sve je više slučajeva neželjene trudnoće jer se ne čuvaju na pravi način. Pored toga, česte su infekcije genitalija, čak i one koje smanjuju izglede za kasniju, planiranu, trudnoću. Mnoge devojke tako "vuku" i infekciju HPV virusom, koji može da bude i uzrok karcinoma.

Najbolje je da izbegavate seksualne aktivnosti, ili upotrebu tampona dva dana pre ginekološkog pregleda. Pre posete nije potrebno da se depilirate ili brijete.

Ginekološki pregled, uključujući i Papa test, može da bude neprijatan, ali obično nije bolan. Često mlade žene zbog predrasuda odlažu prvi pregled.

 - Na prvom pregledu se obično ne radi pregled grlića nego se prvo porazgovara sa pacijentkinjom, savetuje se ili eventualno uradi ultrazvuk - objašnjava dr Fazlagić. - Poseta ginekologu preporučuje se bar jednom godišnje, naravno i svaki put kada žena ima zabrinutosti zbog simptoma kao što su karlični, vaginalni bol ili preterano krvarenje iz materice.

Pogledajte više