U SUSRET SVETSKOM DANU BORBE PROTIV RAKA PLUĆA: Klinika za pulmologiju UKC Srbije dobija najmoderniji skener

I. Kovačić

30. 07. 2021. u 13:15

OVOGODIŠNjI Svetski dan borbe protiv raka pluća - 1. avgust, obeležava se pod sloganom "Sa njim nema distance".

Foto: P. Mitić

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji rak u Srbiji i svetu. Godišnje 6.500 osoba oboli, a na žalost njih više 4.600 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Prema statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine.
Nakon višegodišnje borbe udruženja pacijenata i lekara, nadležni su prepoznali problem i dali prioritet lečenju ovog oblika karcinoma. Od prošle godine u Srbiji je omogućeno lečenje pacijenata savremenim terapijama, kupljeni su nedostajući brohnoskopi, a u najskorije vreme, po prvi put Klinika za pulmologiju UKC Srbije, dobiće najmoderniji CT (skener) aparat koji će značajno ubrzati ranu i kontrolnu dijagnostiku obolelih.  
Prof. dr Violeta Mihailović Vučinić ističe je da je Klinika za pulmologiju UKC Srbijen, na čijem čelu se nalazi, vodeća ustanova za lečenje raka pluća u Srbiji sa više od 4.000 pacijenata godišnje.
- Svaki četvrti pacijent koji uđe u Kliniku ima karcinom pluća. Međutim, zbog epidemije korona virusa, veliki broj novih pacijenata je kasno dijagnostikovan, čime su smanjene mogućnosti za dobre prognoze izlečenja. Kako je većina zdravstvenih (kadrovskih i dijagnostičkih) kapaciteta bila fokusirana na lečenje kovid pacijenata, imali smo mnogo neotkrivenih, odnosno kasno otkrivenih pacijenata sa rakom pluća. Međutim, apeli struke i udruženja pacijenata, urodili su plodom, nadležni su prepoznali problem i nabavili najsavremeniji CT aparat koji će se prevashodno koristiti za dijagnostiku raka pluća.  
Olja Ćorović iz Udruženja "Punim Plućima", ne krije zadovoljstvo zbog nabavke novog CT aparata.
- U poslednjih godinu i po dana, gotovo za četvrtinu je manje novootkrivenih pacijenata sa rakom pluća. To je 1.500 ljudi, građana Srbije. Na žalost ti pacijenti nisu nestali, već se javljaju sa velikim zakašnjenjem kada su im iscrpljene gotovo sve mogućnosti lečenja.

Pogledajte više