UZROCI KRVI U STOLICI: Kada je potrebno uraditi dodatne dijagnostike?

V. N. 01. 08. 2021. u 10:00

KRV u stolici nije ni malo prijatna pojava, samim tim, treba da se shvati veoma ozbiljno i u takvom slučaju hitno zatraži pomoć lekara. Profesor doktor Goran Barišić, hirurg, objašnjava da nije nužno da ovakva pojava označava karcinom debelog creva, ali da se uglavnom rade dodatne dijagnostike.

FOTO: Arhiva novosti

Najčešće pitanje je to koji razlozi mogu da budu uzrok pozitivnog nalaza za krv u stolici.

- Test na nevidljivo (okultno) krvarenje se najčešće radi u okviru programa ranog otkrivanja karcinoma debelog creva. Ovaj test detektuje minimalne količine krvi u stolici ali ne može da ukaže na tačan izvor krvarenja. Stoga je u slučajevima kada je test pozitivan potrebno uraditi dodatnu dijagnostiku, najčešće kolonoskopiju. Test može da bude pozitivan kod osoba koje imaju karcinom i/ili polipe na debelom crevu, ali i zbog drugih patoloških stanja kao što su želudačni ulkus, hemoroidi, divertikuloza kolona itd.

Doktor naglašava da test može da bude pozitivan i usled gutanja krvi kao i nakon intervencije na zubima ili kod krvarenja iz nosa. Čak i pojedine vrste hrane mogu kod nekih testova uticati na rezultate. Osobe koje imaju vidljivu krv u stolici ne treba da rade ovaj test već da se jave lekaru.

Pogledajte više