MLAĐI KAO RIZIČNA GRUPA: Da li je bezbedno da se vakcinišu deca protiv korona virusa?

V. N. 28. 07. 2021. u 12:13

POSTOJI velika dilema kada je u pitanju vakcinacija dece protiv korona virusa. Većina odraslih se vakcinisala ali to nije slučaj sa mlađom populacijom. Kako objašnjava doktorka Nevenka Raketić, pedijatar, sada je najvažnije da vakcinu primi što više mladih, s obzirom na to da imaju više kontakata i često se ne pridržavaju mera zaštite.

Foto: Printskrin Youtube/Zdravlje TV- zvanični kanal

 - Trenutno manji broj zaraženih ne znači da se neće desiti novi talas infekcije na jesen. Jedino kako možemo sprečiti dalje širenje ove zaraze je vakcinacija i to što većeg broja ljudi da bi se dostigao kolektivni imunitet. Ne treba zaboraviti da i mladi obolevaju i da mogu imati teške oblike kovida, kao što je multisistemski inflamatorni sindrom (kavasaki).

Često se sumnja i u ispravnost i delotvornost vakcina. Mišljenja su podeljena a ponekad mogu da se čuju i razne izmišljene tvrdnje, kaže doktorka.

 - Vakcine protiv virusa korona su pre svega efikasne, ali i bezbedne i njihova bezbednost se stalno ispituje poslednjih godinu dana. Priče da ove vakcine izazivaju sterilitet su apsolutno netačne i plasiraju se od strane antivakcinalnog pokreta. Zasada je u našoj zemlji za vakcinaciju uzrasta od 12 do 17 godina registrovana "fajzer" vakcina, a očekuje se dozvola i za ostale.

Pogledajte više