UZ LEKOVE PROTIV TROMBOZE IPAK MOŽE ZELENIŠ: Nije poželjno sasvim eliminisati povrće

I. Kovačić

26. 07. 2021. u 15:30

LEKOVI protiv zgrušavanja krvi mnogima su izgovor što ne mogu da smršaju, jer im ova, često doživotna terapija ne dozvoljava da jedu zeleniš. Međutim, istina je sasvim drugačija. Dakle, i pacijenti na antikoagulativnim medikamentima mogu da se hrane dijetalno. Štaviše, njima se ne savetuje da sasvim eliminšu povrće bogato vitaminom K, jer to dovodi do velikih promena u vrednostima protrombinskog vremena i povećanog rizika od tromboze i krvarenja.

FOTO: Arhiva novosti

U intervjuu, za "Novosti", doktor Danijela Ristić Medić, internista-dijetolog iz Centra izuzetnih vrednosti za ishranu i metabolizam Instituta za Medicinska istraživanja u Beogradu, kaže da hrana bogata vitaminom K kao što su blitva, kelj, spanać, mladi luk, brokoli, kiseli kupus, može bitno da promeni dejstvo lekova protiv zgrušavanja krvi, ali samo onih ih grupe kumarinskih antikoagulanasa ("varfarin", "farin"...)

Nije poželjno da se sasvim eliminše povrće bogato vitaminom K, jer to dovodi do velikih promena u vrednostima protrombinskog vremena i povećanog rizika od tromboze i krvarenja

 - Zato pacijenti često dobiju savet da potpuno izbace ove namirnice iz ishrane. Međutim, sasvim je dovoljno da unos ovih namirnica bude uravnotežen. Znači, oni mogu da jedu svaki drugi dan istu količinu ovog zelenog povrća i da održavaju nedeljni unos konstantnim. Oprez je potreban kada se na jelovniku pojavi neka sezonski nova namirnica sa visokim sadržajem vitamina K, kao što su mladi luk ili zelje. Takve namirnice se mogu jesti, ali u maloj količini, ili se pak može uneti srednja porcija, ali uz obavezno izostavljanje neke druge namirnice s visokim sadržajem vitamina K tokom te nedelje, na primer izostaviti te nedelje kupus ili zelenu salatu koji su inače redovno na jelovniku.

Koje su još preporuke za ishranu onih koji se leče od tromboze?

 - Umeren unos breskvi i banana kao i kefira je takođe preporuka kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji. Redovno konzumiranje jela koja sadrže beli luk, takođe ne bi trebalo da predstavlja problem u kontroli protrombinskog vremena, ali ovi pacijenti moraju da izbegavaju suplemente na bazi belog luka. Takođe, hrana koja sadrži neke supstance koje su hemijski slične salicilatima ("aspirinu") ne preporučuje se u većim količinama kod ovih pacijenata. U ovakvu hranu spadaju đumbir, kari, cimet, origano, pepermint, višnje, suvo grožđe, borovnice, grejpfrut, pomorandže i mandarine. Takođe, potrebno je izbegavati povremeni ili redovni unos alkohola. Osim toga i primena koenzima Q10 može da umanji dejstvo antikoagulantne terapije, dok se preparati vitamina E i riblje ulje ne preporučuju kod pacijenata na trombolitičkim lekovima.

Da li uz korekciju ishrane pacijenti na antikoagulantnoj terapiji gube na težini kao i oni zdravi?

 - Da, oni mogu da imaju isti efekat na redukciju telesne mase kao i zdrave osobe. Sa dobro balansiranom dijetom očekivani gubitak je od pola do kilogram nedeljno posmatrano u dužem periodu. Pacijenti se prate na dve do četiri nedelje, a kasnije na tri do šest meseci. Ako je gubitak u granicama planiranog, primenjuje se dati dijeteski režim sve do dostizanja ciljane težine. Pored praćenja efekata na samu telesnu težinu, neophodno je pratiti i prateća oboljenja i po potrebi prilagođavati terapiju. Ukoliko se pod nadzorom lekara započne promena načina ishrane, analize protrombinskog vremena trebalo bi raditi češće nego obično, posebno ako su pacijenti na antikumarinskim preparatima.

Dakle, pomoć dijetologa je neophodna?

 - Pacijenti na antikoagulantnoj terapiji uvek bi trebalo da koriguju ishranu pod nadzorom lekara specijaliste za ishranu ili uz praćenje od strane odabranog lekara, jer oni najčešće imaju i pridružene bolesti, a posebno ako je gubitak na telesnoj masi neophodan zbog nekog operativnog zahvata. Dijeta kod ovih pacijenata mora da bude individualna. Ono što je najvažnije je da ovi pacijenti samoinicijativo ne prave nagle promene u načinu ishrane ka vegetarijanstvu, makrobiotičkoj ishrani ili hiperproteinskoj dijeti. Oni koji se leče od trmboze ne smeju da koriste ni suplemente za mršavljene, posebno ne one koji se reklamiraju kao sagorevači masti. Ako se odluče da gladuju trebalo bi da znaju da to može da ima kratkoročne efekte, jer se prevashodno gubi voda, a ako to malo duže praktikuju, uzrokovaće gubitak mišićne mase. Nije dobro ni preskakanje obroka jer ono remeti metabolizam, regulaciju šećera u krvi, javljaju se umor i malaksalost.

LABORATORIJSKE ANALIZE

KOJE analize bi oboleli od tromboze trebalo da urade pre nego se upuste u proces promene načina ishrane radi mršavljenja?

- Minimum laboratorijskih analiza uključuje koncentraciju glukoze u krvi, (na tašte i dva sata posle jela), enzime jetre, holesterol, trigliceride, urea, kreatinin, mokraćnu kiselinu, krvnu sliku, nivo TSH, kao i fizičko-hemijski pregled urina. Navede analize su preporuka evropskih vodiča za terapiju gojaznosti. Za ove pacijente je neophodno i da redovno prate i dejstvo antikoagulantne terapije određivanjem protrombinskog vremena, čije su vrednosti izražene kao INR (internacionalni normalizovani odnos). Kod zdravih osoba, koje nisu na terapiji "varfarinom", vrednost INR-a je oko jedan. U slučaju duboke venske tromboze, ugradnje srčanih zalistaka, atrijalne fibrilacije, kardioverzije ciljna INR vrednost je oko 2,5, posle infarkta miokarda 2,5 do 3,5, dok kod rekurentne duboke venske tromboze, plućne embolije ciljna INR vrednost je 3,5.

Ima li ipak nešto što bi ovi pacijenti samoinicijativno mogli da urade, pre nego što se obrate lekaru za ishranu?

 - Ukoliko su gojazni mogu za početak i sami da koriguju svoju ishranu tako što će da uzimaju bar po jednu porciju namirnica iz svake grupe hrane. Znači da jedu i žitarice i skrobno povrće i mleko i mlečne proizvode, meso, riba i jaja, i povrće i voće, a da ne jedu slatkiše i da ne pohuju hranu. Uz to je važno da dnevni unos hrane podele na tri obroka sa razmakom na četiri sata i mogu da dodaju jednu voćnu užinu. Važno je i da ne jedu posle osam sati uveče i doručkuju najviše sat posle ustajanja.

Šta oni mogu da očekuju od dijetologa?

 - Dijetolog koji propisuje medicinsku nutritivnu terapiju kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji mora da uzme detaljne podatke o početku gojaznosti, njenom toku kao i efektima ranije primenjivanih mera regulacije težine. Osim toga, treba da uzme i podatke o navikama u ishrani i eventualnim poremećajima ishrane, fizičkoj aktivnosti, pušenju i konzumaciji alkohola. Budući, dijetalni način ishrane mora da bude individualizovan, što znači prilagođen polu, godinama, nivou fizičke aktivnosti i načinu života i rada, osnovnom kardiovaskularnom oboljenju, pratećim bolestima i aktuelnoj propisanoj terapiji. Ukupan dnevni kalorijski unos se smanjuje za 500 do 800 kalorija u odnosu na potreban nivo, ali dijeta ne sme da bude ispod 1.200 kalorija dnevno, osim ako se sprovodi u specijalizovanim centrima.

Pogledajte više