ŠTRAJK ODGOVOR NA KASE? Uoči pregovora sa ministrom finansija, za danas zakazana Skupština Advokatske komore

V. KADIĆ

17. 05. 2021. u 11:23

CRNOGORSKI advokati trebalo bi danas da odluče da li će krenuti u štrajk u slučaju neuspešnih pregovora sa ministrom finansija Milojkom Spajićem o izuzimanju advokatske delatnosti iz fiskalizacije računa koja treba da počne 1. juna.

Foto Arhiva

Tim povodom Upravni odbor Advokatske komore zakazao je vanrednu skupštinu te asocijacije, a glasanje će se obavljati elektronskim putem, odnosno slanjem skeniranog i pečatiranog glasačkog listića na mejl komore, glasanjem na nekom od punktova koji će biti otvoreni u pojedinim advokatskim kancelarijama u 12 gradova i u samim prostorijama Advokatske komore.

U međuvremenu, održan je sastanak predstavnika Komore, Ministarstva finansija (bez Spajića) i Uprave javnih prihoda i carina. Zauzet je stav da se primena zakona odloži na period od šest meseci, odnosno do 1. januara 2022. godine, imajući u vidu specifičnosti advokatske delatnosti, te razloge zbog kojih advokati smatraju da bi trebalo da budu izuzeti iz procesa fiskalizacije. Međutim, iz resornog Ministarstva su istog dana odgovorili da o odlaganju fiskalizacije nije postignut bilo kakav dogovor!

Milojko Spajić, Foto Arhiva

Na današnjoj skupštini advokati će se odrediti prema pitanju - Da li ste saglasni da Upravni odbor Advokatske komore Crne Gore, u slučaju neuspelih pregovora sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, u pogledu izuzimanja advokata iz primene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, donese odluku o obustavi rada svih advokata u Crnoj Gori?

ZA POREZE DUGUJU 5,5 MILIONA!

CRNOGORSKI advokati za poreze duguju više od 5,5 miliona evra, a najveći dužnik među njima ima neizmirene obaveze od 150.000 evra, izjavila je Milica Vuletić iz Uprave prihoda i carina. Zbog toga je, kako je navela, važno da i advokati budu deo primene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji.

- Radi se o kategoriji poreskih obveznika koji stiču značajne prihode i samim tim poseduju veliki fiskalni potencijal - kazala je Vuletićeva.

Predsednik Advokatske komore, Zdravko Begović, izjavio je da su spremni na razgovor oko svakog razumnog i primenjivog načina oporezivanja u pružanju pravne pomoći, što je jedina delatnost advokata, kao i da im je mišljenje ministra finansija Milojka Spajića neprihvatljivo. On se dopisom obratio ministru.

- Nakon što ste posle razgovora održanih sa predstavnicima Ministarstva finansija i Advokatske komore, kojima niste prisustvovali, izneli mišljenje o advokaturi kao delatnosti na koju se mora primeniti Zakon o fiskalizaciji, usledila je snažna reakcija advokata ka organima Advokatske komore i jasan zahtev za sazivanje vanredne skupštine i stupanje advokata u potpunu obustavu rada - naveo je Begović.

Zdravko Begović, Foto Arhiva

Advokati podsećaju da je njihova delatnost regulisana Zakonom o advokaturi, statutom Advokatske komore, kodeksom profesionalne etike advokata i Advokatskom tarifom.

Kategorični su da bi bilo pogrešno kada bi, u pogledu fiskalizacije, advokatura bila poistovećena sa trgovačkim i klasičnim uslužnim delatnostima. Poručuju da promet proizvoda i usluga nisu isto što i pružanje pravne pomoći.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da je rešenje o fiskalizaciji primenljivo za advokate i da je nekoliko njih već završilo tu proceduru, "što potvrđuje da je navedeno zakonsko rešenje primenjivo na advokaturu".

Pogledajte više