VESIĆ SA DELEGACIOJOM HERCEG NOVOG: Saradnja Srbije i Crne Gore kao dve najbliže države

Tanjug

06. 05. 2021. u 21:26

NEMA prirodnije stvari nego da Srbija i Crna Gora sarađuju kao dve najbliže države, poručio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić posle sastanka u Beogradu s delegacijom Herceg Novog s kojom je razgovarao o privrednoj i kulturnoj saradnji.

Foto: Grad Beograd

Vesić je danas u Starom dvoru primio predstavnike Koalicije za Crnu Goru, deo vladajuće koalicije u toj državi, koja je juče posetila Novi Sad, a danas i Beograd.

-Veoma nam je drago i važno da posle mnogo vremena pričamo sa našim partnerima i prijateljima iz Crne Gore o saradnji između Srbije i Crne Gore koja će se, nadam se, u budućnosti razvijati-, rekao je Vesić posle sastanka.

Posebno je, kaže, bilo reči o mogućnosti za saradnju Beograda i Herceg Novog.

Vesić je rekao da je dogovoreno da se organizuje promocija turističke ponude ne samo Herceg Novog nego i drugih mesta u Crnoj Gori kako bi što više Beograđana bilo upoznato sa mogućnostima da ove godine, za razliku od priošle godine, putuju u Crnu Goru na odmor.

Naveo je da je dogovoreno i da se u Privrednoj komori Srbije organizuje sastanak predstavnika Javnog preduzeća "Morsko dobro" i Herceg Novog i nekih drugih gradova u Crnoj Gori sa privrednicima Srbije, kako bi im bile predočene mogućnosti investiranja u Crnoj Gori ukoliko za to nađu interes.

Izrazio je zadovoljstvo što je s predstavnicima iz Crne Gore razgovarao o privrednoj saradnji i što, za razliku od prošle godine kada je građanima iz Srbije bio zabranjen ulaz u Crnu Goru, sada može slobodno da se govori o putovanjima u Crnu Goru i saradnji sa ljudima koji su nam najbliži.

Foto: Grad Beograd

Vesić je pozvao Beograđane da ovog leta izaberu Herceg Novi gde će biti dočekani raširenih ruku.

-Dobrodošli su i sasvim sigurno Crna Gora je ove godine, za razliku od prošle godine, omogućila turistima iz Srbije da dođu u Crnu Goru- kaže Vesić.

On je rekao da se na sastanku razgovaralo i o mogućnosti kulturne saradnje Beograda i Herceg Novog u smislu gostovanja pozorišta u Crnoj Gori.

Potpredsednica Nove srpske demokratije i poslanica Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Simonida Kordić zahvalila je domaćinima na prijemu u Skupštini grada Beograda i naglasila da je za Herceg Novi i za Crnu Goru izuzetno važna saradnja sa Srbijom.

Kordićeva je rekla da Herceg Novi s Beogradom kao i sa Novim Sadom, koji je posetila juče, prevashodno ima tradiocionalno jako bliske i jako dobre i poslovne i prijateljske odnose, kao i rodbinske veze.

Foto: Grad Beograd

Kaže da je u Crnoj Gori turizam osnovna privredna grana od koje živi čitavo primorje, a u izuzetno visokom procentu praktično i cela država.

Za razvoj turizma u Crnoj Gori, kako je navela, važno je oslanjanje na tradicionalna bliska i bratska tržišta, a da se zahvaljući razvoju turizma povećava i privredna razmena između Crne Gore i Srbije.

-Crna Gora je jedan od najvećih uvoznika poljoprivrednih proizvoda iz Srbije , sto je naravno u velikoj meri zahvaljući i velikom turistickcom potrencijalu koji dole postoji- rekla je Kordić.

Pridružila se pozivu Beograđanima da posete Herceg Novi i Crnu Goru ovog leta.

-Kao i uvek, tamo će biti primljeni kao kod svoje kuće, kao najbliži. Na taj način se između ostalog jačaju i individualne veze između naših ljudi koji su na kraja fundament svake dobre saradnje u interesu i jedne i druge države- kaže Kordić.

Navela je da će saradnja na privrednom nivou biti veoma brzo realizovana kroz sastanke i prezentaciju privrednih potencijala Herceg Novog i povezivanje privrednika iz Herceg Novog s privrednicima iz Beograda.

U delegaciji Herceg Novog bili su i poslanice Maja Vukićević i Danijela Đurović, kao i direktor JP "Morsko dobro" Mladen Mikijelj.

Pogledajte više