IVICA BRANI KATNIĆA: Otvorena debata o izmenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu Crne Gore

V. K.

20. 04. 2021. u 06:47

VLADA Crne Gore organizovala je otvorenu debatu na temu nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Foto: Vlada CG

Razmatrala se radna verzija s ciljem dobijanja konkretnih predloga i unapređenja radnog teksta. Potpredsednik Vlade Dritan Abazović kazao je da se odustalo od zakona u tužilaštvu za organizovani kriminal i da se za to našao politički konsenzus i dogovor.

- Time smo napravili značajan iskorak da dobijemo ovo rešenje koje je u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije koja nije imala ništa protiv rekompozicije Tužilačkog saveta. Do sada smo imali ekstreman politički uticaj na tužilaštvo u prethodnom periodu. Kad je reč o mandatu, mi imamo i sada rešenje da je logično da prestaje mandat u skladu sa tim propisima - kazao je Abazović, dodajući da ideja ovog rešenja nije uperena ni protiv koga. - Ako neko budućnost Crne Gore i njenih integracionih procesa veže za sebe, pravi veliku grešku.

On je istakao da je rasprava početak procesa a ne kraj, kao da "ni ovo niti bilo koje drugo rešenje nije sveti spis, generacije posle nas će ga menjati, da ne treba od ovoga praviti apokalipsu jer postoje neki koji ne žele da se stvari pokrenu sa mrtve tačke". Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković smatra da ove izmene nisu u korist tužilačke organizacije i nacionalnih interesa Crne Gore.

- Ovakva rešenja nisu za nas prihvatljiva i pod političkim su uticajem i značiće stradanje prava i pravne države, ocenio je Stanković, ističući da u članu 7 koji govori o prestanku funkcije rukovodilaca tužilaštva nije rešenje isto u odnosu na druge državne tužioce. - Znači, radi se o diskriminatornom odnosu prema rukovodiocima i uperen je protiv SDT Milivoja Katnića. Ovde se stečeno pravo pretvara u obavezu i diskriminacija je prema rukovodiocima državnih tužilaštava.

Foto: Vlada Crne Gore i "Novosti"

Katnić i Stanković

On je rekao da je član koji definiše v. d. vrhovnog državnog tužioca direktno suprotan Ustavu jer je predviđeno da v. d. može biti lice koje uopšte nije državni tužilac! Sa ovakvom odlukom, tvrdi, bi tu moglo biti osoba iz preduzeća, korporacija...

- Tačno je da je Venecijanska komisija rekla da broj uglednih pravnika može biti jednak broju tužilaca u Tužilačkom savetu, ali su to razradili da ne bi trebalo prekidati mandat tužilaca. Stav komisije nije ovde ispoštovan i radi se o prostoj, a ne kvalifikovanoj većini, pa će Skupština birati pet uglednih pravnika, od kojih je jedan predstavnik Vlade i smatram da će biti dominantan uticaj politike - smatra Stanković.

DRITAN: NIKO NIJE IZNAD SVIH

Foto: Vlada CG

POTPREDSEDNIK Vlade, odgovarajući Stankoviću na iznete kritike, kazao je da Crna Gora živi u pravnim ruševinama.

- Ako neko želi da kaže da ovim rešenjem rušimo pravo, ja to ne mogu da prihvatim. Dozvolite, kada je reč o članu 7, da neko ne misli kao vi, da Milivoje Katnić treba da bude iznad svih - odgovorio je Abazović.

Pogledajte više