NEDOVOLJNO NOVCA ZA AGRAR: Predlog budžeta ekonomski analitičari ocenjuju kao socijalni, opozicija kao neustavan

Z. Z.

03. 04. 2021. u 06:34

VLADA je u sredu prosledila u Skupštinu predlog Zakona o budžetu, a već narednog četvrtka na Odboru za ekonomiju raspravljaće se o tom dokumentu.

Foto: Depositphotos

To je izjavio Vladimir Joković, predsednik tog skupštinskog tela. U međuvremenu stigle su brojne ocene o budžetu. Iz Vlade da je razvojni, socijalni, najbolji u istoriji Crne Gore. Iz opozicije da nije ništa od toga, da je neustavan. Predrag Drecun, analitičar za naš list ocenjuje da je donesen u najspecifičnijim okolnostima, u uslovima kada je na Vladu bilo pritiska i ucena od dela parlamentarne većine, ali i opozicije. Ipak, ističe da je budžet, pre svega, socijalni.

- Mislim da ima izraženu socijalnu dimenziju, naročito posle raščišćavanja problema oko najave o oporezivanju penzija. Sada znamo da toga u budžetu nema i to je veoma dobro - prokomentarisao je Drecun.

Ističe da će, prema sadašnjoj proceni, ako dobije zeleno svetlo u parlamentu, primena početi 1. jula. Do tada, kako kaže, ostaje na snazi privremeno finansiranje, tako da se po njemu u sadašnjoj fazi više radi o polubudžetu nego budžetu.

- Kada je u pitanju kapitalni budžet smatram da je Vlada trebalo da se opredeli za nastavak najznačajnijih, prioritetnih projekata, a deo od tog novca da preusmeri na budžet za poljoprivredu. To je moja osnovna zamerka na budžet, jer je iznos od 34 ili 35 miliona evra za agrar zaista mali i ne razlikuje se mnogo od onoga što je prethodna Vlada Duška Markovića opredeljivala za tu oblast, u kojoj je inače najveći potencijal za razvoj - naglasio je Drecun.

O projekciji prihoda od turizma koji bi iznosili 65 odsto, ili više od 650 miliona, od ostvarenih 2019. kaže da je to ostvarivo, ali ako se privuku gosti iz regiona. Drecun pozdravlja opredeljenje Vlade da oporezuje većom stopom nelegalno stečenu imovinu, ali smatra da bi sadašnji iznos od devet odsto povećati bar na 50 procenata.

OPOREZIVANjE LUKSUZA I AKCIZE

DRECUN je mišljenja da je u budžetu trebalo da se nađe stavka o oporezivanju luksuza i visokih zarada. Takođe, po pitanju akciza, ocenjuje da nijedno povećanje ne ide naruku privredi, ali to je nešto, kaže, što se nije moglo izbeći, jer akcizna politika se usklađuje sa pravilima EU.

Pogledajte više