VISOKE PENZIJE IPAK NEĆE BITI OPOREZOVANE: Vlada predstavila predlog budžeta, obećali redovne penzije, plate i socijalna davanja

Z. Z.

01. 04. 2021. u 07:39

CRNOGORSKA vlada predstavila je predlog budžeta, i obećala da će plate, penzije i socijalna davanja biti isplaćivani redovno.

Foto: Vlada CG

Takođe, predstavnici izvršne vlasti poručili su da neće oporezovati visoke penzije. Ukoliko Skupština ne usvoji budžet, koji je prema rečima premijera Zdravka Krivokapića i razvojni i socijalni, nastaviće se, poručio je, sa privremenim finansiranjem.

- Mora se shvatiti da je ovaj zakon vrlo bitan za funkcionisanje građana i države Crne Gore. Nije prilika za naše nadgornjavanje šta je značajnije i šta je prioritet - rekao je Krivokapić.

U predlogu budžeta planirano je da prihodi od turizma budu na nivou od 65 odsto ostvarenih u 2019. Takve projekcije imaju i MMF i međunarodne organizacije. Ohrabruje i rezultat zimske sezone gde je ostvareno toliko prihoda.

- Mi svi zajedno, uključujući ministre, premijera, vicepremijera, nadležne službe, zdravstvene radnike, kojima odajem posebno priznanje, moramo u naredna dva meseca učiniti sve da spasemo ovo sezonu - ocenio je potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

IAKO NE DOBIJU PODRŠKU, NEMA OSTAVKE

PITALI su novinari i hoće li predsednik Vlade podneti ostavku ukoliko Demokratski front, kako su najavili čelnici tog saveza, ne podrži budžet, jer u skupštinskoj proceduri nema tužilačkih zakona.

- Mi smo analizirali član 110. Ustava Crne Gore i tamo ne piše da bi u slučaju ne usvajanja budžeta trebalo da padne Vlada. Mi smo svoju zakonsku obavezu ispunili, a osim toga ćemo predložiti i Tužilački savet, pa ako ni to nije dovoljno nastavićemo dijalog sa političkim partijama oko svih spornih pitanja, pa i tužilačkim zakonima - odgovorio je premijer.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić uverava da će isplata zarada, penzija, socijala biti redovna i bez umanjenja. Poručuje da su medijski navodi o oporezivanju penzija većih od 524 evra netačni.

- Mi to nismo ni nameravali, tako da se radi o lošoj interpretaciji u pojedinim medijima - rekao je Spajić.

Akcizna politika koja predviđa veće iznose za cigarete, alkohol, gazirana pića, a koja će se primenjivati od 1. jula usklađena je, ali ne u potpunosti sa direktivama Evropske unije.

Ove godine pristiže na naplatu i prva rata od 129 miliona glavnice kredita kineskoj Eksim banci. Spajić tvrdi da novca ima, da se neće povlačiti iz budžeta već direktno iz trezora.

RAZVOJ

U PREDLOŽENOM budžetu nema 100 miliona evra predviđenih za zakup aerodroma. Takođe, ni 30 miliona prvobitno planiranih od prinudne naplate iz Opštine Budva zbog pada garancija za sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Time se, naglasio je Spajić, potvrđuje opredeljenje ove Vlade o ravnomernom razvoju. Ne može, istako je, da u Ulcinju po glavi stanovnika iznos po osnovu kapitalnih investicija da bude evro, a u Mojkovcu 1.500 evra.

Napominje da se u međuvremenu pregovara sa drugim kreditorima, kako bi se zatvorio, kako kaže, nepovoljni zajam sa Kinezima. On je saopštio i to da ove godine neće biti novog zaduživanja, da će se od prošlogodišnjeg zajma od 750 miliona evra finansirati sve obaveze u ovoj, a verovatno i narednoj godini.

MINISTAR MILOJKO SPAJIĆ ODGOVARAO NA POSLANIČKA PITANjA

U socijalnim centrima na funkcijama i dalje DPS kadrovi

MINISTAR finansija i socijalnog staranja, u nastavku skupštinskog zasedanja saopštio je u Skupštini Crne Gore gde je odgovarao na poslanička pitanja, da 31. mart nije zakonski rok za usvajanje budžeta u parlamentu, nego je to rok za Vladu da predloži Skupštini budžet.

Branka Bošnjak, poslanica PzP, pitala je Spajića dokle se stiglo sa reformom resora socijalnog staranja, na što je on rekao da je "čuo priče da u centrima za socijalni rad su i dalje na funkcijama osvedočeni DPS kadrovi", ali da bez konkretnih dokaza ne može da ih otpusti, ali i da nepočinstva neće proći nekažnjeno.

Foto Skupština CG

 

- Dnevno dobijam stotine zahteva za pomoć koji mi sagledavamo. Kruna reformi je dečji dodatak koji nije donesen preko noći. Ovo je prvi korak, a druga reforma je Direkcija socijalne pravde koju upravo formiramo i procesuiraće sve zahteve ljudi koje nadležni nisu čuli - kazao je ministar Spajić.

Ministar je najavio da će sistem finansija funkcionisati tako da će svaki građanin imati uvid u potrošnju, a da će sve potrošačke jedinice odgovarati u slučaju da ne poštuju odredbe iz budžeta. Istakao je i da će porezi za nezakonito stečenu imovinu biti povećani sa sadašnjih devet odsto, ali nije precizirao koliko. Naveo je i da su procene da će ekonomski rast u ovoj godini biti preko 10 odsto, a budžetski deficit tri procenta.

Pogledajte više