KOMITE NAPRAVILE HAOS NA CETINJU: Policija blokirala ulice zbog posete premijera, gađali političare flašama (FOTO)

V. KADIĆ

25. 03. 2021. u 12:32

PRVI premijerski sat Zdravka Krivokapića u novom skupštinskom sazivu i novoj izvršnoj vlasti počeo je blokadom ulica Cetinja i postavljanjem zaštitne ograde na prilazima zgradi Skupštine prestonice.

Foto: Privatna arhiva

Gotovo ceo grad bio je ukrašen crnogorskim zastavama, ali i onima sa likom raskolnika Antonija Abramovića, prethodnika Miraša Dedeića.

Uprkos epidemiološkim merama, jedan broj građana Cetinja okupio se na Studentskom trgu, a njihovo negativno raspoloženje bilo je upereno protiv predsednika Vlade Krivokapića, šefa parlamenta Alekse Bečića, poslanika. Letele su i flaše u njihovom pravcu, a čuli su se povici "lopovi, lopovi". U jednom trenutku poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković, došla je da pozdravi okupljene koji su pevali: "Neće nikad Crna Gora bit obala srpskog mora!", dobacujući -"Ua izdajnici!."

Komite je dodatno iznervirao poslanik Marko Milačić koji ih je pozdravio sa podignuta tri prsta.

CRKVA

- ZNAMO kako se upravlja hazardom u vanrednim situacijama, a vi ste u to vreme gledali gde će ko koga da smesti - odgovorio je premijer na pitanje poslanika Ivana Brajovića (SD) o epidemiološkoj situaciji.

- Uvek vam je crkva meta gde treba da udarate, čuvajte se toga, niko ko je udario na crkvu nije prošao bez posledica.

Tenzije su se sa Trga preselile u parlament. Poslanik Liberalne partije Andrija Popović udaljen je sa sednice zbog toga što je bacio poslovnik Skupštine. Popović je ukazao na opsadno stanje koje je nekoliko sati vladalo na Cetinju, što, kako je rekao, ne priliči prestonici.

- Ovo je sramota, zastiđe - rekao je Popović.

Premijer Zdravko Krivokapić je, komentarišući incident, kazao da pozdravlja čestiti i časni Liberalni savez koji je predvodio Slavko Perović, ocenjujući da je "ovo sada sve igra u kojoj su saučesnici ovde prisutni".

- On je znao šta je ideja i šta je Crna Gora - kazao je Krivokapić.

Usledila je reakcija Danijela Živkovića (DPS):

- Vi ovde pozdravljate Slavka Perovića i ideju nezavisne Crne Gore koju je on promovisao. Vi ste se udostojili da pozdravljate Perovića na slobodarskom Cetinju sa blokadama. I vi pozivate na pomirenje. Koliko kontradiktornosti i licemerstva - rekao je Živković.

Foto: TV CG

- Država se pretvorila u inverziju i oni koji ne bi trebalo ni da pričaju šta je čast i poštenje, danas drže pridike. To je više nego nemoralno - odgovorio je Krivokapić.

 Uvrede za članove Vlade, Foto Privatna arhiva

- Ono što je najvažnije, saniranje pustoši koju je ostavio režim koji vi danas predstavljate je zateklo ovu vladu. Šta smo to uradili za 40 ili 120 dana? Ne slažem se da je za 100 dana Vlade narušen međunarodni ugled Crne Gore, jer sam bio u Briselu i razgovarao sa najvećim zvaničnicima EK i NATO. Crna Gora je samostalna i nezavisna od svih, ali samo to nije od bratije i kumova i rođaka DPS, koji su mahinacijama javno dobro pretakali u privatne džepove. Poluge moći, koje ste uspostavili tokom 30 godina vladavine, još uvek su u stanju da destabilizuju Crnu Goru.

VENECIJANSKA KOMISIJA

- STAV Venencijanske komisije omogućava uravnoteženu strukturu Tužilačkog saveta i to je prava prilika da možemo da smenimo onoga koji je iznad, Milivoja Katnića.

Venecijanska komisija kao i druge nezavisne institucije, teško doživljavaju kada je jedan čovek meta zakona, bez obzira na to što imaju razumevanje za ovaj proces. Katnić je simbol odbrane prethodnog sistema - rekao je Krivokapić.

Na konstataciju da vlast ne zna da upravlja pandemijom virusa korona, Krivokapić je odgovorio da to niko u svetu ne zna.

- Kada smo 4. decembra prošle godine zvanično imenovani, bilo je 11.000 zaraženih, a danas ih ima 7.700 - rekao je Krivokapić.

- Do 15. juna biće vakcinisano 35 odsto stanovništva Crne Gore.

Pogledajte više