SUDIJE JAČE OD USTAVA! Advokat Milan Vojinović iz Nikšića upire prst u zaposlene u Vrhovnom sudu

V. KADIĆ

25. 03. 2021. u 08:28

UPRKOS tome što je iskoristio sve pravne mehanizme da zaštiti svoje klijente, advokat Milan Vojinović iz Nikšića, u tome ne uspeva!

Foto Arhiva Novosti/V. K.

Ovaj iskusnu pravni zastupnik sa stažom dugim četrdeset godina, tvrdi da se godinama krše prava zagarantovana Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

- Nema više smisla baviti se advokaturom jer jednostavno ne možete pružiti adekvatnu pravnu zaštitu koju građani od vas traže - kaže Vojinović, naglašavajući da sudije Vrhovnog suda "ne haju za Ustav države".

To ilustruje primerom presude sudija Vrhovnog suda kojom je usvojena revizija Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić a preinačene presude Osnovnog suda u Nikšiću i Višeg suda u Podgorici i odbijeni tužbeni zahtevi tužilaca za naknadu po osnovu eksproprisane zemlje pravnim prethodnicima tužilaca, u iznosu od oko 650.000 evra.

- Iako je ustavna žalba kasnije usvojena, Vrhovni sud je u ponovnom postupku doneo istu presudu. Ovo više nije slučaj nego pojava - smatra Vojinović.

UKLONjENO KRIVIČNO DELO

IZ Krivičnog zakonika Crne Gore uklonjeno je krivično delo kršenje zakona od strane sudije, koje se sastojalo u donošenju nezakonitih odluka ili kršenju zakona od strane sudije u nameri da pribavi korist ili nanese štetu. Kada su u pitanju činjenja sudija Vrhovnog suda u navedenim predmetima, radi se o krivičnom delu zloupotreba službenog položaja, poručuje advokat Vojinović.

Advokat Vojinović je podneo i inicijativu Komisiji za etički kodeks sudija radi pokretanja postupka utvrđivanja povrede etičkog kodeksa.

- Ukazao sam da su sudije koje su učestvovale u donošenju ove presude pogazili sva etička načela i pravila ponašanja i povredile dostojanstvo i ugled sudije i sudstva, jer su preinačile pravosnažnu presudu nakon četiri godine i osam meseci, iako je u istoj pravnoj stvari postojala pravosnažna presuda za tužioce Veselina Glušicu i druge iz istog činjeničnog i pravnog osnova. Na moju žalost, ova inicijativa nije prihvaćena pa sam podneo novu, ali odgovora nema - kaže ogorčeni Vojinović.

- Ukoliko ne budu preduzete adekvatne mere, biću primoran da o tome obavestim Evropsku komisiju, pokrenem i druge postupke za zaštitu interesa svojih klijenata.
 

Pogledajte više