NA ČEKANJU 60.000 GRAĐANA: Imunizacija opšte populacije zavisi od raspoloživosti doza, poručili iz IzJZ

I. D. STOJADINOVIĆ

25. 03. 2021. u 07:39

VAKCINU protiv virusa korona u Crnoj Gori je za oko mesec dana, od kada je počelo pelcovanje, primilo njih 9.961, dok je revakcinisano 848, što je daleko od 110.000 koliko je određeno prioritetnim grupama.

Foto ijzcg.me

Kada će početi imunizacija opšte populacije još se ne zna. Kako navode iz Instituta za javno zdravlje, to zavisi od raspoloživosti doza, tako da će oko 60.000 građana koji su se prijavili za vakcinaciju, još neko vreme čekati na poziv. Iz IzJZ napomenuli su da se vakcinisanje preporučuje i osobama koje su bile inficirane.

U IJZ nemaju podatke koliko osoba se zarazilo nakon primljene prve doze vakcine protiv kovida 19. Međutim, kako ističu, to ne znači da se treba odustati od revakcine. Kako navode, pacijenti koji se zaraze nakon primljene prve doze vakcine, trebalo bi u dogovoru sa lekarom i u zavisnosti od toga kada su se inficirali da prime drugu dozu.

ZAKLjUČANI I BERANE I ŠAVNIK

SVE vaspitno-obrazovne ustanove u Crnoj Gori biće zatvorene do 1. aprila, a do tada neće biti totalnog zaključavanja, saopštila je epidemiološkinja IzJZ Marija Božović. Narednih sedam dana mere protiv virusa korona, zbog pogoršanja epidemiološke situacije biće pooštrene u Beranama i Šavniku. U ta dva grada danas na snagu stupa zabrana napuštanja opštine, zatvaraju se ugostiteljski objekti, škole, teretane i fitnes centri, te kladionice. Takođe, zatvaraju se tržni centri, a zabranjeno je organizovanje rekreativnih aktivnosti za decu i odrasle na otvorenom. Te mere važiće do 31. marta.  I. D. S.

- Ukoliko osobe nakon prve doze vakcine dobiju simptome bolesti kovid 19, treba da pričekaju na revakcinaciju dok se ne oporave i ne ispune kriterijume za prekid izolacije i vreme revakcinacije - kazali su iz Instituta.

Foto Printskrin

Dodaju i da asimptomatski pacijenti sa pozitivnim nalazom na prisustvo virusa korona takođe treba da pričekaju da prođe vreme izolacije. Takvi pacijenti, kako se navodi, svakako treba da sačekaju i vreme koje im je određeno za revakcinaciju. Iz Instituta podsećaju i da se vakcinacija preporučuje i osobama koje su prebolovale koronu, jer se, kako su naveli, još ne zna koliko dugo prirodno stečena antitela štite od ponovne infekcije.

Stiglo cepivo

DO sada je u Crnu Goru stiglo 44.000 doza vakcine. Od toga je 14.000 ruski "sputnjik V", 4.000 je donirala Repubika Srbija, a ostatak je Ministarstvo zdravlja ugovorilo sa Rusijom.

Ostalih 30.000 je kineskog proizvođača "Sinofarm". Kako je saopšteno iz resora na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović, naredne sedmice očekuje se 82.000 vakcina "astra zeneka".

- Vreme koje je preporučeno za vakcinaciju nakon preležane bolesti je 90 dana, ali je moguće i ranije uz konsultaciju sa izabranim lekarima - rekli su iz IJZ.

Od ponedeljka su otvoreni svi vakcinalni punktovi u svim crnogorskim opštinama, ali se zasad u većini sprovodi vakcinacija starijih od 80 godina. Ubrzanje dinamike imunizacije, kako su objasnili iz IJZ, zavisi od dostupnosti vakcina.
 

Pogledajte više