NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI ŽRTVE AGRESIJE: Mila Nešević iz Prave Crne Gore na godišnjicu zločinačkog bombardovanja

V. K.

24. 03. 2021. u 18:09

NAVRŠAVA se 22 godine od "humanitarne" NATO agresije pod nazivom „Milosrdni anđeo“ koji je bio sve ali ne milosrdan, ocenila je Mila Nešević, iz Prave Crne Gore-Prava Budva.

Foto: V. K.

Ona je podsetila da je odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana. 

- SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija. Prvog dana napada pala je i prva žrtva i to na teritoriji Crne Gore devetnaestogodišnji Saša Stajić iz Beograda, koji je poginuo na ratnoj straži u krugu kasarne "Milovan Šaranović" u Danilovgradu. U napadima koji su usledili 6. aprila 1999. godine NATO je bacio bombe na aerodrom u Golubovcima. Dan kasnije bombardovana je farma u Podgorici, kada su stradala tri radnika zaposlena na njoj. Tokom 16. aprila više projektila i bombi pogodilo je područje Podgorice i Danilovgrada, a 30. april ostaće upamćen kao jedan od najkrvavijih datuma u novijoj istoriji Crne Gore. Tada je bombardovano Murino, kada je stradalo najviše civila tokom te agresije. Stradalo je šest nevinih građana među kojima i deca -četrnaestogodišnji Miroslav Knežević, trinaestogodišnja Olivera Maksimović, i desetogodišnja Julija Brudar - navela je Nešević, dodajući da Prava Budva - Prava Crna Gora nikada neće zaboraviti žrtve NATO agresije 1999. godine, kao ni sve žrtve širom sveta koje je taj savez posejao u svom pohodu pokoravanja zemalja i zarobljavanja njihovih resursa, pod plaštom širenja ''demokratije.

Pogledajte više