RADAN NIKOLIĆ: Borcima iz Crne Gore ni ove godine nije omogućeno da polože vence u kasarnama

V.K.

24. 03. 2021. u 09:32

UDRUŽENjE boraca ratova od 1990. Crne Gore saopštilo je da im i ove godine povodom obeležavanja agresije NATO na SRJ, nije omogućeno da polože vence u kasarnama u Danilovgradu i Maslinama u Podgorici.

Foto: V.K.

Radan Nikolić, predsednik Udruženja ne krije ogorčenje i kaže da su 17. marta ministarki odbrane Oliveri Injac podneli pisani zahtev za odobrenje za ulazak u pomenute kasarne, ali da odgovor nisu dobili.

- Naglašavmo da za ovakvo ponašanje Ministarstva odbrane, iza koga stoji premijer Krivokapić, nema zakonskog osnova. Naprotiv ovo je samo još jedan čin nastavka bahatog, nečasnog i diskriminatorskog odnosa prema borcima iz devedesetih i ataka na dostojanstvo palih boraca, koji su trasirali bivši premijer Duško Marković i njegov ministar odbrane Predrag Bošković, a nastavljaju da sprovode premijer Krivokapić i ministarka Injac. Od dana formiranja Vlade Krivokapića, njega i njegove ministre finansija i socijalnog staranja Spajića i ministra pravde i njudskih i manjinskih prava Leposavića molimo da nas zaštite od diskriminacije koju je konstatovao Ombudsman, podneli niz predstavki i tražili prijem na razgovor na koje nije odgovoreno. Dosta je bilo ćutanja. Videćemo šta će danas biti sa vencem oca palog borca, naveo je Nikolić.
Predstavnici Udruženja će ipak polaganjem venaca na spomenike palim borcima iz devedesetih u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Andrijevici, na kojima su upisana imena  vojnika Vojske Jugoslavije iz Crne Gore, poginulih u oči i tokom NATO agresije na SRJ evocirati uspomene na poginule saborce. Na žalost senku na ove događaje bacilo je ćutanje odgovornih u vojnom ministarstvu. U zahtevu ministarki Injac, borci su naveli da bi vence u kasarnama VCG u Danilovgradu i Maslinama - Podgorica, uz poštovanje pravila u vezi sa epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, položile dvočlane delegacije koje bi činili predstavnik Udruženja i predstavnik porodica vojnika poginulih 1999. godine. 

- Bilo bi nam drago, da zajedno sa nama venac položi predstavnik Ministarstva odbrane ili Vojske Crne Gore. Naglašavamo da se radi o civilizacijskom, komemorativnom, a ne političkom činu, te da ćemo ispoštovati pravila polaganja venaca u kasarnama kako sami odredite, ističe se u zahtevu boračkog udruženja.

 

Pogledajte više