"BIO JE AMFILOHIJU DESNA RUKA I U DOBRU I U ZLU": Đorđije Radov Petrović NJegoš izgubio bitku sa koronom

V. K.

16. 03. 2021. u 13:38

POTOMAK mitropolita Vasilija Petrovića Njegoša – Đorđije Radov Petrović Njegoš, izgubio je bitku od virusa korone i sahranjen je kraj crkve Svetog Save na Njegušima.

Foto: Privatna arhiva

Ovu vest objavio je sajt Mitropolije crnogorsko primorske. Desna ruka mitropolita Amfilohija i u dobru i u zlu Đorđije Petrović Njegoš ostao do kraja veran svojim precima, svojoj svetorodnoj lozi Petrovića, ostao veran ćivotu Svetog Petra, lovćenskom zavetu, te tako osvetlao obraz svojoj divnoj porodici i svima koji su ga znali.

Na opelu, nakon čitanja Svetog Jevanđelja, prisutnima se obratio protojerej-stavrofor Obren Jovanović, paroh njeguški.

Foto: Privatna arhiva

 

-Imao sam prilike da se 20 godina družim sa ovim divnim čovekom, da ulazim u njegov čestiti dom - rekao je otac Obren i podsetio se kako ga je, u smutna vremena kada je došao za paroha njeguškog, Đorđije prigrlio i očinski savetovao. - Bio je na čelu Odbora za obnovu hrama Svetog Save na Njegušima, obnovio je i svoju poslednju noć koju je proveo ovde na zemlji, upravo je proveo u hramu Božijem, što govori da mu je Crkva Božija bila dom. Siguran sam da ga danas susreće i njegov veliki prijatelj, mitropolit Amfilohije, Njih dvojca su se voleli i često i rado posećivali. Bio je mitropolitu desna ruka i u dobru i u zlu.

Pogrebno slovo u ime porodice Petrović Njegoš o ovoj izuzetnoj ličnosti održao je njegov sin knez Ivan Petrović Njegoš, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pogledajte više